Казанлък
 
Севт Ауто

Адренажен ремък как работи

Адренажния ремък е, изработен от гума, който поддържа разпределителния вал и коляновия вал синхронизирани, така че синхронизацията на клапана ви винаги да е правилна. Някои превозни средства имат синхронизираща верига вместо ремък, но тя служи на същата цел. Ако времето на клапана е изключено, двигателят ви няма да работи правилно. Всъщност може да не работи изобщо. Ремъка регулира също кормилното управление и водната помпа.

Как работи ремъка за синхронизация

В четиритактовия двигател има четири хода или фази. Те са:

Ход на всмукване: Буталото се движи надолу и всмукателният клапан се отваря, за да позволи на сместа от въздух и гориво да влезе в цилиндъра. На този етап изпускателният клапан остава затворен.

Ход на компресия: Буталото се придвижва нагоре и компресира гориво-въздушната смес. Всички клапани са затворени.

Ходът на горене: Буталото се движи надолу, което позволява на свещта да запали сместа за гориво и въздух, доставяйки мощност на автомобила. Всички клапани са затворени.

Изпускателният ход: изпускателният клапан се отваря, което позволява излишното гориво и въздух да напуснат двигателя. Всмукателният клапан е затворен.

Докато всичко това продължава, адренажния ремък работи, за да завърти ремъка на разпределителния вал (някои превозни средства имат две шайби на разпределителния вал) във връзка с шайбата на коляновия вал. Скъсан ремък може да доведе до липса на синхронизация на разпределителния вал и коляновия вал и това може да бъде катастрофално за двигателя на автомобила. Той изхвърля времето на вентила и можете да завършите с огънати клапани, огънати бутални пръти или напълно унищожени бутала.

Може да забележите проблеми навреме. Шумът от ремъка може да бъде червен флаг – обикновено звучи като скърцане или тракане, ако имате верига за синхронизация. Проблемът с ремъка никога не трябва да се игнорира, така че внимавайте за признаци, че може да има нещо нередно. Последното нещо, което искате е да трябва да възстановите двигателя си. Като общо правило, трябва да планирате да сменяте ремъка на всеки 90 000 до 120 000 км или поне да го проверите.

Поради тази причина, вашият производител ще има препоръки за това колко често вашият ремък трябва да бъде заменен. Като цяло около маркировката от 100 000 км е разумно да се снабдите с механик, който да замени вашия ремък, за да се гарантира, че двигателят продължава да работи ефективно.