Казанлък
 
Севт Ауто

Азот вместо въздух в гумите

Има ползи от използването на въздух или азот за надуване на гумите в зависимост от ежедневните ви условия на шофиране.

Наистина ли азотът си струва допълнителните усилия и разходи да надуете гумите си с този доста инертен газ? В информацията по-долу ще обсъдим няколко често срещани потребителски атрибута, които ще определят кое е по-добро – обикновен въздух или азот.

Въпреки че има разходи за нови гуми, въздухът обикновено не е един от тях – освен ако не изберете алтернативата на азота. Най-общо казано, центровете за монтаж на гуми ще таксуват, за да надуят гумите ви с азот, вместо с обикновен въздух. Ако азотът се предлага в местния център за инсталиране на гуми или сервизен център, вероятно ще бъдете таксувани за гума, ако те се надуят по време на инсталацията.

Поддържане на налягане в гумите: азот

Всяка направена гума не е изцяло солидна. Каучукът има няколко микроскопични отвора или пори, които позволяват на въздуха да прониква през по-дълги периоди от време. Това постепенно ще се надуе или намали налягането в гумите въз основа на температурата и други условия. Общо правило за всеки 10 градуса при промяна на температурата, гумите ще спаднат или ще се разширят. Азотът се състои от по-големи молекули от обикновения въздух, което го прави по-малко податлив на загуба на въздушно налягане.

Икономия на гориво: Няма разлика

Стареене на гуми и корозия на колелата: азот

Противно на общоприетото схващане, нормалният въздух, който дишаме, е не само кислород. Всъщност това е 21% кислород, 78% азот и 1% други газове. Кислородът е известен със своята способност да задържа влагата и го прави вътре в гумата / колелото, когато е инсталиран като сгъстен въздух. С течение на времето тази прекомерна влага може да доведе до корозия на вътрешната обвивка на гумите – което води до преждевременно стареене, увреждане на стоманените колани и дори насърчава развитието на ръжда на стоманените колела. Азотът, от друга страна, е сух инертен газ, който не се свързва добре с влагата. По тази причина магазините за гуми използват азот, чист поне 93 до 95 процента. Тъй като влагата вътре в гумата е водещият източник на преждевременно увреждане на гумите, сухият азот държи предимството в тази категория.

Когато разглеждате голямата картина в дебата за азот срещу въздух при гуми, всеки предлага на потребителите уникални предимства. Ако нямате нищо против да плащате цената на премията, използването на азота е добра идея (особено за тези, които живеят в по-студен климат).