Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате ако ауспуха изпуска изгорели газове

Изпускателната система на вашия автомобил поддържа колата тиха и изгорелите газове далеч от кабината. Освен това системата помага да се поддържа правилно работата на двигателя, да се намалят вредните емисии и да ви се осигури оптимална горивна ефективност. Шофирането с изтичане на отработени газове е потенциално опасно, тъй като изпаренията съдържат въглероден окис.

Неща, които трябва да имате предвид, когато шофирате с изтичане на отработени газове:

Един признак на изтичане на отработени газове е силен шумолящ шум, идващ от вашия автомобил, докато шофирате. Това е един от най-често срещаните признаци и автомобилът ви трябва да бъде инспектиран от механик, за да може да определи каква част от изпускателната система се нуждае от ремонт.

Друг признак за изтичане на отработени газове е, ако трябва да попълвате по-често резервоара си за гориво. Изтичането на отработените газове може да намали ефективността на горивото, като кара двигателя ви да работи по-усилено и да попълвате по-често резервоара си.

Трети знак е ако педалът на газ вибрира, докато шофирате. Дори и най-малкото течове може да накара автомобила да вибрира, но колкото по-голям е течът, толкова по-силни ще бъдат вибрациите. Обикновено вибрациите започват в педала за газ, след това се придвижват към волана и към пода по-големият теч става.

Когато вашата изпускателна система не работи правилно, допълнителна топлина се влива в двигателя ви. Това може да причини повреда на каталитичния конвертор. Неизправният каталитичен преобразувател може да бъде скъп за замяна, така че е най-добре ремонтът на отработените газове да се извърши преди по-големи щети на операционната система на вашия автомобил.

Ако сте шофирали с изтичане на изгорели газове известно време и сега забелязвате, че автомобилът ви звучи като тътен, когато работи на празен ход, това може да е знак, че каталитичният ви конвертор върви зле. Това означава, че сте чакали твърде дълго, за да проверите вашата изпускателна система и трябва да я инспектирате от механик възможно най-скоро.

Признаците за изтичане на отработени газове включват вибриращ педал за газ, лош пробег на гориво, силен шум и потенциално ухаещи изгорели газове. Ако подозирате изтичане на изгорели газове, информирайте автомобила си от механик възможно най-скоро. Вдишването на изгорелите газове за дълъг период от време не е добре за вас, тъй като съдържат въглероден окис. Освен това изтичането на отработените газове предизвиква опасност по цялата система на вашето превозно средство и потенциално може да причини по-скъпи щети.