Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате със включена лампа на подгряващи свещи

Вашето дизелово превозно средство е оборудвано със свещи за подгряване, а също и с лампа, която или ще включи и ще остане включена, или мига, когато бъде открита повреда от ECU (модул за управление на двигателя). Когато светне лампата, ECU съхранява информация за състоянието, което го е накарало. Квалифициран механик, който има четец на код, който е подходящ за вашата конкретна марка и модел на превозното средство, може да извлече тази информация и след това да постави диагноза на проблема и да препоръча курс на действие.

Така че, можете ли да шофирате безопасно с включена лампа за подгряващи свещи? Зависи от характера на проблема. Понякога, когато светлината на свещта се включи, двигателят във вашия автомобил ще премине в авариен режим на безопасност, за да се предотвратят евентуални повреди на двигателя. Ако това се случи, може да забележите спад в мощността.

Вземете диагностична проверка възможно най-скоро, за да разберете какъв е проблемът и как да го коригирате. Голяма част от времето проблемът може да се отдаде на дефектни сензори на коляновия механизъм или гърбиците, но има и други неща, които могат да причинят светлината на запалването.

Ако трябва да продължите да шофирате, не забравяйте да го направите лесно. Вероятно би било най-добре да избегнете шофирането по магистрала.

Не предполагайте, че проблемът просто ще изчезне сам – няма да стане. Светлината ще се включи с някаква причина и докато разберете каква е тази причина и я коригирате, тя ще продължи.

Винаги помнете, вашите предупредителни светлини се опитват да ви кажат нещо, а определянето дали съобщението е сериозно или с малко последици е най-добре да се остави на квалифициран механик.