Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате със светеща лампа на маслото

Лампата на двигателното масло показва ниските нива на маслото или ниското налягане на маслото в двигателя. Спрете и проверете моторното си масло, за да избегнете големи повреди на двигателя.


Лампата на маслото може да светне по няколко различни причини, включително ниско ниво на масло или дефектен сензор. Ако маслената лампа свети, докато шофирате, трябва незабавно да спрете и да изключите автомобила. Вашият двигател може да спре и да откаже да работи, ако сте изчерпали масло. Може да възникне инцидент, ако превозното средство внезапно спре, докато шофирате. Не е безопасно и всъщност е много опасно да карате с включена маслена лампа. За да се върнете към безопасно шофиране, знайте защо вашата маслена лампа може да свети и какво да правите, когато се включи.

4 причини Маслената лампа на вашия автомобил е включена:

  1. Ниско налягане на маслото. Това означава, че маслената помпа не циркулира достатъчно масло или нивото на маслото е твърде ниско, за да може системата да циркулира. Маслото поддържа повърхностите на помпата и двигателя смазани, така че ако нивото и налягането са ниски, автомобилът трябва да бъде спрян и двигателят да бъде изключен, за да изчака проверката. Шофирането с малко масло може да съсипе двигателя на автомобила.
  2. Стара маслена верига. С времето маслената верига може да започне да се износва. Малките пропуски между движещите се части могат да започнат да се увеличават по размер, което може да доведе до лек спад на налягането на маслото. Помпата може също да доведе до спад на налягането на маслото. Ако налягането намалява достатъчно от тези причини, може да светне маслената лампа и веригата ще изисква обслужване.
  3. Редовна смяна на маслото. Маслото на колата ви трябва да се сменя на редовни интервали според ръководството на собственика на автомобила Ако не попълвате запасите си от масло в предложените времена, нивата може да се стопят достатъчно ниски, за да запалят маслената светлина.
  4. Дефектен сензор за масло. Маслената лампа реагира на сензор, който действа като сонда в масления канал. Чужда частица може да влезе в сондата и да я накара да изпраща неверни съобщения до компютъра на автомобила. Ако нивата на маслото ви са наред и светлината остава включена, помислете за подмяна на частта. 4 стъпки, които трябва да предприемете, когато маслената лампа се включи:
  5. Ако светлината се включи, издърпайте отстрани на пътя, в случай че колата спира неочаквано от повреда на двигателя, за да избегнете сблъсъци.
  6. Изключете двигателя, за да предотвратите повреда на двигателя.
  7. Проверете нивото на маслото с щеката за масло – достъпен под капака на колата. Извадете я, избършете я и след което го поставете обратно вътре. Извадете го отново, за да видите дали е сухо или няма много масло върху него. В такъв случай не карайте повече и се обадете на механика ви.