Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате със светлината на TPMS включена, т.е. меки гуми?

Ниското налягане в гумите активира TPMS светлината, което може да допринесе за преждевременно износване на гумата и повреда в гумите.


Системата за наблюдение на налягането в гумите (TPMS) ви предупреждава, когато налягането в гумите е твърде ниско, като включите предупредителна лампа на таблото. Правилното налягане на гумите е от решаващо значение за работата на гумите, боравенето с автомобила и способността за носене. Гумата, надута до правилното количество, ще намали движението на протектора за по-дълъг живот на гумата, ще се търкаля по-лесно за оптимална ефективност на горивото и ще увеличи водната дисперсия, за да се предотврати случаите на хидропланиране. Ниското налягане и високото налягане в гумите могат да причинят опасни условия за шофиране.

Ниското налягане в гумите може да доведе до износване на гумите преждевременно и да доведе до повреда в гумите. Високото налягане в гумите или прекалено надутите гуми ще причинят ранно износване в центъра на протектора, лошо сцепление и няма да могат правилно да поемат удара на пътя. Ако гумата не успее при някое от тези условия, това може да доведе до спукване, което потенциално да загуби контрол над автомобила.

Какво да направите, когато светлината на TPMS се включи

Веднага след като светне TPMS светлината, проверете налягането на гумите и във всичките ви гуми. Ако в една от гумите има въздух с малко въздух, добавете въздух, докато налягането достигне спецификациите на производителя, които могат да бъдат намерени от вътрешната страна на панела на страничната врата на водача. В допълнение, светлината на TPMS може да светне, ако налягането в гумите е твърде високо. В такъв случай проверете налягането и на четирите гуми и изпуснете при необходимост.

TPMS светлината може да свети по всеки от следните 3 начина:

TPMS светлината се включва по време на шофиране: Ако светлината TPMS светва, докато шофирате, поне една от гумите ви има неправилно налягане на въздуха. Намерете най-близката бензиностанция и проверете налягането на гумите. Прекалено дълго шофиране на недостатъчно надути гуми може да доведе до неоправдано износване на гумите, да намали пробега на газ и да създаде опасности за безопасността.

TPMS мига и изключва: Понякога светлината на TPMS светва и изгасва, което може да се дължи на колебателни температури. Ако налягането падне през нощта, а след това се увеличава през деня, светлината може да се изключи, след като превозното средство се загрее или след като температурата се повиши през деня. Ако светлината се включи отново, когато температурата се охлади, ще знаете, че времето причинява налягането в гумите да се колебае. Добра идея е да проверите гумите и да добавите или отделите всеки въздух при нужда.

TPMS светлината мига и изключва, след което остава включена: Ако TPMS светлината мига от 1 до 1,5 минути след като стартирате автомобила си, след което остава включена, това означава, че системата не работи правилно. Механик трябва да огледа автомобила ви възможно най-скоро. Ако имате нужда от шофиране, бъдете внимателни, тъй като системата TPMS вече няма да ви предупреждава за ниско налягане в гумите. Ако трябва да шофирате, преди механик да огледа колата ви, проверете гумите си и добавете налягане, ако е необходимо.

Безопасно ли е да шофирате със светлината TPMS?

Не, шофирането със светлината TPMS не е безопасно. Това означава, че една от гумите ви е недостатъчно надута или пренадута. Можете да намерите правилното налягане в гумите за вашия автомобил в ръководството на вашия собственик или на стикер, разположен на вратата, багажника или вратата за гориво. Това може да причини ненужно износване на гумата, потенциално да доведе до повреда на гумата и да предизвика спукване, опасно за вас и други шофьори на пътя. Не забравяйте да се обърнете към ръководството на вашия собственик за конкретни инструкции за наблюдение на вашата TPMS система, тъй като производителите могат да настроят техните TPMS светлини да се задействат по различен начин.