Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате със силно ревящ ауспух?

Заглушителят е част от изпускателната система на вашия автомобил. Маршрутите на изпускателната система се изхвърлят от интериора на автомобила и заглушителят ги изхвърля в атмосферата. Цялата система помага на двигателя ви да поддържа оптимална работа и намалява замърсяването. Един от най-големите признаци, че заглушителят ви да не работи правилно, е, че вашето превозно средство ще бъде изключително шумно, докато работи.

Ако забележите, че заглушителят е станал по-силен от обикновено, има някои опасения за безопасността. Ето някои неща, които трябва да знаете за шофирането с шумозаглушител:

Ако заглушителят има дупка в него, въглеродният окис може да изтече в превозното средство. Този газ може да причини замайване, гадене и главоболие. Ако сте изложени на въглероден оксид за дълъг период от време, в крайна сметка може да настъпи безсъзнание и смърт. Ако шумозаглушителят се дължи на дупка, превозното средство е опасно за шофиране и трябва незабавно да се инспектира от механик.

Много градове имат наредби за шума, които включват колко могат да бъдат шумозаглушители, които включват дефектни заглушители. Ако причината за силен заглушител не е дефект, той е просто силен, може да не е толкова опасно да шофирате, но може да ви спрат заради шума.

Признаците за счупен глушител включват силен дрънчащ звук, докато превозното средство работи. Възможно е счупено парче от заглушителя да е излязло и да гърми в изпускателната система, което може да причини звук на трясък. Ако чуете странно звучене, потърсете механик на автомобила си.

Проверката на заглушителя може да покаже и признаци на износване и дефекти. Проверете заглушителя за ръжда или дупки, което ще покаже проблем с заглушителя. Ако видите дупка или ръжда, имайте сертифициран механик, сменете заглушителя възможно най-скоро.

Друг признак на счупен ауспух е необичаен дим от отработените газове. Включете автомобила и ако забележите гъст дим, това може да показва, че заглушителят ви не работи правилно. Това може да е опасно, затова се свържете веднага с сертифициран механик.

Шофирането с шумен заглушител е потенциално опасно. Ако заглушителят ви е силно шумен поради дупка, ръжда или друг дефект, въглеродният окис може да попадне в кабината на автомобила ви. Въглеродният окис може да бъде опасен за вас и вашите пътници. Ако заглушителят е силен по други причини, трябва да се отбележи, че повечето места имат наредби срещу силни заглушители и неидентифициран дефект може да причини вреда на вашия ауспух. Във всеки случай е препоръчително да прегледате автомобила си за безопасност, ако забележите силни шумове, идващи от заглушителя или където и да е другаде в колата.