Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате със счупена стабилизираща щанга?

Окачването на колата ви е много сложно и изисква редица различни компоненти, за да осигури управляемостта и ефективността, от която се нуждаете. Една от тях е стабилизиращата щанга. В зависимост от автомобила, който шофирате, може да имате предна или задна такава или може да имате и двете. Ако подозирате, че се е счупила, все още можете да шофирате колата, но трябва да внимавате.

Начинът, по който това ще се отрази на вашето задвижване, ще зависи дали ще бъде счупена предната или задната

Предна: Ако се счупи предна стабилизираща щанга, тогава ще изпитате значителни разлики в това как управлява колата (кормилото). Той ще се почувства „по-разхлабен“, особено при шофиране с високи скорости. Много е възможно това да доведе до загуба на контрол над автомобила, което да доведе до тежка авария, ако не сте подготвени за него.

Задна стабилизираща щанга : Ситуацията е малко по-несериозна, ако задната е счупена. Това ще се отрази на това как се движи автомобилът, особено при смяна на ленти, завиване на и в други ситуации, когато тялото на колата ще се люлее (това, което тя е проектирана да предотвратява).

Съвет: Ако сте принудени да шофирате със счупена щанга, трябва да шофирате по-бавно от нормалното. Опитайте се да се придържате към вътрешни улици и не стойте на магистрали и междуградски петища, където може да се наложи да сменяте платна. Докато запазите скоростта си и не завивате твърде бързо, трябва да сте в безопасно шофиране, докато не можете да я замените.

Обърнете внимание, че счупена стабилизираща щанга не прави колата ви „не стабилна“. Това го прави по различен начин на управление и завиване, тъй като теглото на автомобила ще има по-голям ефект при завиване и по време на странични маневри (смяна на лентите).

Най-важното е, че сте подготвени за разликата в боравенето. Тя може да бъде много по-изразена при някои автомобили, отколкото при други (купето, ориентирано към производителността, ще бъде по-засегнато от седана в пълен размер). Силно препоръчително е да замените стабилизиращата щанга веднага щом това е удобно.