Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате с балон в гумата?

Ако видите балон в автомобилната гума, това е проблем. Гума с издутина в протектора или страничната стена не е безопасна за шофиране и трябва да бъде сменена.


Гумите ви трябва да са гладки и кръгли. Ако забележите балон по страничната стена или видите участък от изпъкналост на протектора, това е знак, че нещо не е наред. Безопасно ли е да шофирате с балон в гумата? Отговорът е твърдо НЕ.

Няколко важни неща, които трябва да внимавате, включват:

Мехурче в страничната стена: Най-често срещаното място за разглеждане на балон в гумата е страничната стена. Това често се причинява от шофиране дори за кратко разстояние с спаднала гума. Това, което се случва е, че когато гумата излезе напълно спаднала, част от страничната стена ще се подхлъзне под ръба на колелото. Това създава значително износване.
Може да се появи и след набиване на бордюр или шофиране през дупка. Силата на удара по твърд ръб по пътя може да прищипе гумата към джантата, което води до образуване на балон.

Мехурче може да се произведе в области, където гумата е износена много тънка. Ако се опитате да шофирате на гумата, има голяма вероятност тя да избухне върху вас. Като цяло няма никакви симптоми на балон по страничната стена, които ще усетите – балонът ще видите, когато проверявате гумите си.

Издут протектор: Ако видите издутина в протектора, а не балон в страничната стена, това показва, че гумата има скъсани телове. Също така ще изпитате ритмично „блъскане“ по време на шофиране.
Често усещането за блъскане е първият знак, че нещо не е наред. Ако забележите издутина в протектора, може да успеете да шофирате на кратко разстояние, поне за да можете да стигнете някъде безопасно, за да инсталирате резервната. Не карайте на дълги разстояния с издута гума, тъй като гумата може да се повреди напълно по всяко време. Вашият основен приоритет трябва да бъде подмяната на гумите възможно най-скоро.

Ако имате някой от тези проблеми, трябва незабавно да замените гумата. Препоръчва се да сменяте гуми две или четири наведнъж.