Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате с включена светлина на DPF

Дизеловите филтри за твърди частици са предназначени да намалят емисиите на сажди с цели 80%. Когато филтърът се провали, светва DPF (дизелов филтър за твърди частици). Той показва частично блокиране във филтъра. И така, каква е сделката с DPFs? Прочетете, за да научите повече за тях.

Трябва да изпразвате вашия DPF редовно, за да имате оптимална производителност.

За да изпразнете вашия DPF, трябва да изгорите събраните сажди.

Саждите се изгарят при висока температура, като се движи със скорост над 70км в час за приблизително десет минути.

Когато саждите се изгарят, може да забележите, че получавате гореща миризма от ауспуха си, скоростта на празен ход е по-висока и разходът на гориво е по-голям.

Ако саждите не се изгорят, ще забележите влошаване на качеството на маслото. Трябва да се уверите, че нивото на маслото ви не се покачва над максималното ниво на тестовата щека, защото ако това стане, може да повредите двигателя си.

Така че, можете ли да шофирате безопасно, ако светлината на вашия DPF е включена? Да, можеш. Вероятно. Вероятно няма да ви навредят. Вашият двигател обаче е друго нещо. Ако пренебрегнете светлината на DPF и продължите да шофирате по обичайния си модел „газ / спирачка“, най-вероятно ще видите как светват други предупредителни светлини. След това ще трябва да видите механик за това, което се нарича „принудителна“ регенерация. Ако не успеете да направите това, натоварването на саждите просто ще продължи да се увеличава.

Накрая колата ви ще спре да работи правилно и в този момент, да, ще разгледате проблем с безопасността, защото ще видите намалени нива на производителност, когато се опитвате да правите маневри като преминаване и сливане по магистралата. Оттук идва „вероятно“, що се отнася до безопасността. Вероятно ще се окажете и с много скъпи ремонти.

Никога не игнорирайте вашата предупредителна светлина DPF. Ще имате малко време между точката, в която DPF е минимално блокирана, и точката, където ръчната регенерация е единственото решение. И ако не успеете да извършите ръчната регенерация, много е възможно да се нуждаете от нов двигател.