Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате с дупка в ауспуха?

Изпускателната система събира изхвърлените газове от цилиндрите на двигателя в една тръба. След това тези газове се доставят в изпускателната тръба, където се разсейват в атмосферата. Шофирането с изтичане на отработени газове е опасно заради потенциалните пожари и изпаренията, които ще вдишвате по време на шофиране.

Някои неща, на които трябва да внимавате, включват:

Ако двигателят ви издава пукащ шум, който може да означава изтичане в изпускателния колектор. Изпускателният колектор е част от изпускателната система, която събира отработените газове, така че с дупка в него, всички изгорели газове ще избягат. Ако забележите тези знаци, трябва незабавно да проверите автомобила си от професионален механик.

Дупка в ауспуха ви може да позволи на изгорелите газове да проникнат във вътрешността на вашия автомобил. Това може да ви изложи на въглероден оксид. Въглеродният окис е газ, който може да ви накара да се почувствате зле. Симптомите на излагане на въглероден оксид включват: гадене, повръщане, студ и грипоподобни симптоми. Продължителното излагане на въглероден оксид е опасно както за деца, така и за възрастни и потенциално може да бъде фатално. Ако усетите мирис на изгорели газове във вашия автомобил, го проверете от механик възможно най-скоро.

Изгорелите газове помагат за контрол на емисиите, които се отделят в атмосферата. Наличието на дупка в ауспуха може да увеличи тези емисии и да навреди на околната среда. Повечето превозни средства трябва да преминат тестове за вредни емисии, така че дупката във вашия ауспух може да попречи на вашия автомобил да премине теста за емисии, администриран от Агенцията за опазване на околната среда.

Ако подозирате дупка в ауспуха, можете сами да изследвате заглушителя. Когато автомобилът е изключен и ръчната спирачка е включена, погледнете ауспуха на автомобила си. Ако забележите силна ръжда, износване или дупка във вашия ауспух, уговорете среща с механик, за да го отстраните възможно най-бързо. Ръжда отвън може да означава още повече проблем от вътрешната страна на заглушителя, така че най-добре е да го погледнете професионално.

Шофирането с дупка в заглушителя е потенциално опасно. Изгорелите газове изтичат във вътрешността на вашия автомобил и излагат вас и вашите близки на въглероден окис. Освен това дупката в отработените газове замърсява околната среда повече от правилно работещата ауспух.