Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате с издутина в гумата?

Издутините в гумите се причиняват от удари по пътни отпадъци и неравности. Сменете изпъкналите гуми веднага, за да сте в безопасност на пътя.


Гумите са една от най-важните характеристики на вашия автомобил. Спукана, издишаща или издута гума може да бъде потенциално опасна, защото може да причини гръмване. Издутината на гумата е знак, че вътрешността на гумата е дефектирала и гумата трябва да бъде ремонтирана възможно най-скоро. Ако гумата не бъде сменена, тя може да се спука, което води до загуба на контрол и потенциално да причини авария.

Ако подозирате, че нещо не е наред с гумата, може да искате да знаете няколко неща за издутината в гумата и как тя може да повлияе на шофирането ви:

Издуването на гумите може да бъде причинено от опасности по пътя, като например удряне на бордюр или дупка. Понякога може да не забележите причината за появата на издутина на гумата, просто, че се появи един ден. Веднага щом забележите издуване на гумата, свържете се с механик, за да можете да замените гумата си.

Другите често срещани причини за издуване на гумата са прекаленото надуване на гумата. Ако автомобилът е твърде тежък, той оказва прекалено голям натиск върху гумите, причинявайки им отказ. В допълнение, при надуване на гумата не се осигурява подкрепата на гумата, от която се нуждае за правилното боравене с автомобила. Не забравяйте да вземете под внимание колко може да се справи автомобилът ви, заедно с това да поддържате гумите си надути.

Когато една гума се издуе, въздухът постъпва през вътрешните слоеве и достига до външната страна на гумата. След това се събира под външния слой на гумата. Резултатът е издуването на гумите, тъй като въздухът под налягане се настанява отвътре навън, опитвайки се да избяга.

Издутината на гумата може да опъне въжетата по вътрешността на гумата и да доведе до отказ на гумата. Тъй като гумата е отслабена, тя не може да се справи с опасностите по пътя, като дупки, бордюри, скали и други отпадъци. След като забележите издуване на гумата, трябва веднага да я подмените.

Шофирането с издутина на гумата не ебезопасно, тъй като гумата може да гръмне без предупреждение. Гръмване на гума може да доведе до загуба на контрол над превозно средство и да доведе до инцидент. В редки случаи издуването на гумата може да бъде причинено от дефект на производителя. В такъв случай вашият ремонт трябва да бъде покрит под гаранция. Други по-чести причини за издуването на гумите включват опасности по пътя като бордюри или дупки. Ако забележите издуване на гума, трябва да знаете, че издутината на гумата не може да бъде поправена, така че цялата гума ще трябва да бъде заменена от механик.