Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате с пирон в гумата?

Гумата е с кръгла форма, която покрива колелото и дава възможност на автомобила да шофира, и подобрява работата на автомобила. Гумата също осигурява сцепление и поема шок, докато шофирате по пътя. Най-често срещаните материали, от които са направени гумите, включват: естествен каучук, синтетичен каучук, плат и тел. С течение на времето гумите качват скали, пирони, винтове и други неща, които потенциално могат да причинят проблеми и дупки. Ако имате гвоздей в гумата си, време е да прегледате професионално автомобила си. Може да е безопасно да шофирате на кратко разстояние, но не много повече от това.

Ето какво трябва да знаете, ако срещнете гвоздей в гумата си:

Първото нещо, което трябва да направите, ако забележите пирон в гумата си, е да не го докосвате. Ако е достатъчно дълбок, той може да запуши дупката, за да не изтича въздух от гумата. Веднага щом забележите пирон, свържете се с сервиз за гуми, за да можете да ремонтирате гумата си. Ако скоро не ремонтирате гумата си, гумата може да спадне, което ще причини още по-голям проблем. Избухване предизвиква опасна ситуация, тъй като потенциално можете да загубите контрол над автомобила си.

Ако по някаква причина не можете да стигнете до сервиза за гуми, знайте, че колкото по-дълго шофирате с пирон в гумата, толкова по-лошо може да стане. Шофирането на малко разстояние до сервиза за гуми е добре, но пътуването до работа не е.

Ако дупката е достатъчно малка, сервиза може да успее да поправи отвора, вместо да се налага да подменя цялата гума. Лепенето на гуми е много по-оправен начин от подмяната на цялата гума. И все пак, ако сте карали на гумата си прекалено дълго, гвоздеят може да причини по-големи повреди във времето, което прави невъзможно сервиза да залепи гумата. Вместо това може да се наложи да сменят цялата гума.

Веднага щом забележите гвоздей в гумата, свържете се с сервиза за гуми, за да проверите вашата гума. Шофирането с дупка в гумата е потенциално опасно и може да причини спадане. Освен това, шофирането твърде дълго с пирона може да съсипе гумата, така че ще трябва да смените цялата гума.