Казанлък
 
Севт Ауто

Безопасно ли е да шофирате с повреден сензор за чукане в двигателя?

Симптомите на лош или неуспешен сензор за чукане на двигателя включват бавно ускорение, намалена икономия на гориво и включване на светлината Check Check Light.


Датчик за чукане на автомобил е разположен на всмукателния колектор, цилиндъра или блока на двигателя. Целта на сензора за чукане е да усети необичайни пулсации, причинени от детонацията на двигателя. Основно е ухото на компютъра до двигателя, за да се определи дали работи правилно.

За да получите по-добро разбиране как реагира дефектен сензор за чукане, обърнете внимание на точките по-долу:

Един симптом на сензора за лош удар е, че двигателят не се чувства добре по време на шофиране със скорост или докато превозното средство пренася лек или тежък товар. Ако забележите, че нещо изглежда изключено с вашия автомобил, дори ако не светва светлина, най-добре е колата ви да бъде проверена от механик.

Един лош сензор за чукане може също да не позволи на двигателя да ускори правилно по време на движение по магистралата и да доведе до загуба на пробег на гориво. Ако забележите, че се случват тези неща, трябва да имате сертифициран механик, който проверява защо колата бавно ускорява.

Компютърът в системата за управление на автомобила може да разпознае различните звуци в двигателя на автомобила. Ако компютърът не разпознае звук, той ще свети светлината на Check Engine. Това важи и за сензора за чукване. Ако сензорът за чукане открие ненормалност, компютърът ще ви уведоми със светлината на Check Engine. Ако светлината на Check Engine се включи, накарайте сертифициран механик да прегледа вашия автомобил възможно най-скоро.

След като компютърът осъзнае, че сензорът за удар не работи правилно, автомобилът ви най-вероятно ще загуби мощност. Колко мощност ще загубите зависи от октановата граница на двигателя и колко силно разчита на входа на сензора за удар. Превозните средства, които ще загубят най-много мощност, са двигатели с висока компресия. Това е така, защото загубата на мощност ще забави времето и ще задържи предаването извън задвижването, докато сензорът не бъде сменен. Бавното време е проектирано така, че да ви позволи да стигнете до безопасност или да поправите превозното средство, но не ви позволява да отидете много далеч.

Сензорът за удар почувства вибрациите на двигателя и ще намали ускорението, докато сензорът не бъде заменен. При дефектен сензор има вероятност да се произвеждат по-високи емисии от двигателя, тъй като двигателят може да работи горещ.