Казанлък
 
Севт Ауто

Диагностика на Автоклиматици

Част 1 от 9: Разбиране на климатичната система и компонентите и.

Климатичната система на вашия автомобил работи точно като хладилник или домашната климатизация. Целта на системата е да отстранява горещия въздух от вътрешността на вашия автомобил. Състои се от следните компоненти:

Компонент 1: Компресор. Целта на компресора е да сгъсти фреона в климатичната система и да го циркулира. Разположен е отпред на двигателя и обикновено се задвижва от основния задвижващ ремък.

Компонент 2: Кондензатор. Кондензаторът е разположен в предната част на радиатора и се използва за отделяне на топлина от фреона.

Компонент 3: Изпарител. Изпарителят е разположен вътре в купето на автомобила и се използва за абсорбиране на топлина от интериора на автомобила.

Компонент 4: Измервателно устройство. Това е известно като дозираща тръба или разширителен клапан и може да бъде разположено под таблото или под капака на двигателя. Целта му е да промени налягането в климатичната система от високо налягане на ниско налягане.

Компонент 5: Маркучи. Те се състоят от метални и гумени за пренасяне на хладилния агент.

Компонент 6: Фреон. Обикновено всички системи днес съдържат хладилен агент R-134A. Това може да се закупи в повечето магазини за авточасти. По-стари превозни средства с R-12, който вече не се използва, тъй като съдържа големи количества озоноразрушаващи съединения. Ако имате лиценз и сертификат, все още можете да закупите това, въпреки че повечето хора избират да преустроят тази система към по-новия хладилен агент R-134A.

Въпреки че това са основните компоненти на климатичната система, вашето превозно средство има серия електрически вериги, които му позволяват да функционира, която съдържа множество клапи, които се движат в таблото което може да повлияе на ефективността. По-долу са най-честите причини за лоша работа на климатика и какво може да се направи, за да се върнете спокойно на пътя.

Част 2 от 9: Инструменти и безопасност

Когато извършвате която и да е услуга на климатичната система, трябва да разполагате с подходящи инструменти – и да бъдете внимателни, когато ги използвате.

Причина 1: Високо налягане. Климатичната система е пълна с хладилен агент под високо налягане и може да работи при над 200 psi, което може да бъде много опасно.

Причина 2: Висока температура. Части от системата за променлив ток могат да достигнат над 150 градуса по Фаренхайт, така че бъдете много внимателни, когато влизате в контакт с части от системата.

Причина 3: Подвижни части. Трябва да внимавате за движещи се части под капака, докато двигателят работи. Дръжте всички облекла плътно закрепен

Предупреждение: Никога не добавяйте нищо друго освен препоръчителния хладилен агент.

Предупреждение: Винаги носете предпазни очила, когато обслужвате всяка система под налягане.

Част 3 от 9: Проверка на ефективността

Стъпка 1: Паркирайте автомобила си на равна повърхност.

Стъпка 2: Поставете скобите на колелата около задната гума на водача.

Стъпка 3: Отворете капака.

Стъпка 4: Намерете компресора за климатика

Съвет: Компресорът ще бъде монтиран към предната част на двигателя и се задвижва от ремъка на двигателя. Може да ви трябва фенерче, за да можете да го видите. Това е един от по-големите шайби в системата и има отделен съединител, разположен в предната част на компресора. Той също ще има две тръби, свързани с него. Ако имате проблеми с него, стартирайте двигателя си и изключете климатика. Шайбата на компресора ще се върти, но трябва да забележите, че предната част на съединителя на компресора е неподвижна.
Стъпка 5:. Включете климатика в автомобила и вижте дали този съединител, който преди е бил неподвижен, сега е включен.

Стъпка 6: Включете вентилатора . Ако съединителят на компресора се включи, върнете се във вътрешността на автомобила си и завъртете скоростта на вентилатора на Medium.

Стъпка 7: Проверете температурата на въздуха. Вижте дали температурата на въздуха, идващ от основните отвори е студена.

Прочетете частите по-долу, за да разберете различните условия, които може да видите:

От вентилационните отвори не излиза въздух
Съединителят на компресора не се захваща
Съединителят се захваща, но въздухът не е студен
Системата е празна на хладилен агент
Системата е с ниско съдържание на хладилен агент
Част 4 от 9: От отворите за таблото не излиза въздух

Когато извършвате първоначалната си проверка, ако въздухът не идва от централните отвори или ако въздухът идва от грешни отвори (като пода или отворите за предното стъкло), тогава имате проблем със системата за вътрешен климат контрол.

Проблемите с въздушния поток могат да бъдат причинени от всичко – от проблем с двигателя на вентилатора до електрически проблем или отказ на модула. Това трябва да се диагностицира отделно.
Част 5 от 9: Съединителят на компресора не се захваща

Съединителят може да не се захваща по няколко причини, като най-често това е слабо на хладилен агент в системата, но това може да е и проблем с електричеството.

Причина 1: Напрежение. Напрежението не се изпраща на съединителя, когато климатикът е включен поради отворена верига в електрическата верига.

Причина 2: превключвател за налягане. Превключвателят за налягане на климатичната система може да прекъсне веригата, ако определени налягания не са изпълнени или ако превключвателят не работи.

Причина 3: По-модерните системи са компютърно контролирани и използват много други входове, включително вътрешната и външната температура на автомобила, за да определят дали да включат или не компресора.

Трябва да определите дали има хладилен агент в системата.

Стъпка 1: Изключете двигателя.

Стъпка 2: Инсталирайте манометрите , като локализирате високите и ниските странични бързи връзки.

Съвет: Местоположението им е различно за всеки автомобил, но през повечето време ще откриете ниската страна от страната на пътниците на двигателното отделение и високата страна отпред. Размерът на фитингите е различен, така че няма да можете да инсталирате габарита, зададен назад.
Стъпка 3: Спазвайте показанията на налягането на манометрите.

Предупреждение: Не проверявайте налягането, като натискате фитинга, за да видите дали хладилният агент излиза. Това е опасно и е незаконно да се изхвърля хладилен агент в атмосферата.

Ако показанието е нулево, имате голям теч.

Ако има налягане, но показанието е под 50 psi, системата е ниска и може просто да се наложи да се презареди.

Ако показанието е над 50 psi и компресорът не се задейства, тогава или има проблем с компресора или имате повреда в електрическата система, която трябва да бъде диагностицирана.

Част 6 от 9: Съединителят се захваща, но въздухът не е студен

Стъпка 1: Изключете двигателя и инсталирайте габарита.

Стъпка 2: Рестартирайте двигателя и включете климатика.

Стъпка 3: Спазвайте показанията за налягане.

Въпреки че всяка климатична система ще варира, искате да видите високото странично налягане около 20 psi, а ниското – около 40 psi.

Ако и високата, и долната страна са под тези показания, тогава може да се наложи да добавите хладилен агент.

Ако показанията са много високи, тогава може да имате проблем с въздух, затворен в системата или проблем с въздушния поток с кондензатора.

Ако наляганията изобщо не се променят, когато компресорът се задейства, тогава компресорът се е провалил или има проблем с измервателното устройство.

Част 7 от 9: Системата е празна

Необходими материали

Хладилна боя
Ако не е установено налягане по време на вашия тест, системата е празна и има теч.

Повечето течове на климатичната система са малки и трудно се намират.
комплект климатични багрила с багрило, очила и UV светлина

Най-ефективният начин за намиране на теч е с багрило за хладилен агент. Боите за боядисване се продават в повечето магазини за авточасти.

Използвайки инструкциите на производителя, инжектирайте багрилото в климатичната система. Обикновено това става през отвора за обслужване при ниско налягане.

Оставете багрилото да работи по системата си.

С помощта на предоставената UV светлина и очила ще инспектирате всички компоненти и маркучи на климатичната система и ще потърсите всички светещи материали.

Повечето багрила са или оранжеви, или жълти.

След като откриете теча, го поправете според нуждите.

Ако системата беше празна, тя ще трябва да бъде напълно евакуирана и презаредена.

Част 8 от 9: Системата е ниска

Когато добавяте хладилен агент в системата, искате да го приемате бавно, тъй като не знаете колко всъщност се нуждае.

Когато един магазин изпълнява това задължение, те използват машина, която дърпа хладилния агент от системата, претегля го и след това позволява на техника да добави точното количество хладилен агент обратно в системата.

Повечето купени от магазина комплекти хладилен агент се доставят със собствен маркуч за зареждане и габарит, които ви позволяват сами да добавяте хладилен агент.

Стъпка 1: Изключете двигателя.

Стъпка 2: Изключете ниския страничен габарит. Изключете устройството за измерване от ниския страничен порт.

Съвет: Трябва да зареждате само от ниската страна, за да предотвратите нараняване.
Стъпка 3: Инсталирайте комплект за зареждане. Инсталирайте комплекта за зареждане към ниско страничната връзка на променливотоковата система.

Стъпка 4: Включете двигателя. Включете двигателя и климатика.

Стъпка 5: Спазвайте. Наблюдавайте габарита на комплекта и започнете да добавяте хладилния агент, независимо дали е с бутон или спусък върху комплекта.

Съвет: Добавете хладилния агент в малки количества, като проверите габарита на презареждане между приложенията.
Стъпка 6: Достигнете желаното налягане. Спрете да добавяте, когато манометърът е стабилно в зелената зона, която обикновено е между 35-45 psi. Позволете на системата да продължи да работи и проверете температурата на въздуха, който излиза от отворите за тирета, като се уверите, че е студен.

Стъпка 7: Изключете маркуча за зареждане.

Вече сте напълнили системата с хладилен агент. Уверете се, че не претоварвате системата, тъй като твърде много хладилен агент е също толкова лош – ако не и по-лош – от твърде малко.

Част 9 от 9: Климатикът все още не работи

Ако климатикът все още не работи по желание, е необходимо допълнително тестване.

Предупреждение: За законно обслужване на климатична система трябва да имате специален лиценз.

Тази система може да бъде изключително сложна и изисква много други инструменти и ръководства за ремонт, за да постави правилна диагноза в повечето автомобили. Ако извършването на тези стъпки не е постигнало студен въздух от вентилационните отвори или не ви е приятно да вършите тази работа, трябва да се обърнете към помощта на сертифициран механик, който разполага с инструментите и знанията за тестване на вашата климатична система.