Казанлък
 
Севт Ауто

Диагностика на акумулатора

Метод 1: Използвайте мултицет

Дори и най-неопитен диагностик може да направи този тест за минути, за да разбере дали имате загуба на ток. Просто се уверете, че автомобилът е изключен, отрицателната клемата на акумулатора на автомобила е изключена, а вратите на колата са затворени и други аксесоари са изключени. Задайте вашия мултицет на 10 ампера DC, докоснете положителния кабел до изключения от вас отрицателен кабел на акумулатора и докоснете заземения кабел до отрицателния си пост на акумулатора. Ако вашият измервателен уред показва нещо над 50 милиампера, имате паразитна изтичане на ток. Възможно е предпазител или реле да черпи ток от акумулатора.

Метод 2: Използвайте проверка на предпазители

Изключете минусовия кабел на акумулатора и свържете последователно амперметъра между клемата на акумулатора и кабела, който сте изключили. Започнете с уреда в най-ниския обхват, вероятно 10 или 20 ампера. Внимание! Ако направите нещо глупаво, като например да опитате да стартирате автомобила или да включите фаровете – всичко, което привлича повече от номиналната мощност на измервателния уред, може да изгори предпазителя на ампермера.

Поставете черния мултицетов кабел върху отрицателния кабел на акумулатора, а червения – на положителния. Ако показанието е 12.45 волта или повече, батерията ви има добро зареждане.

Проверка на напрежението на акумулатора и дали се зарежда

Първите неща, които искате да проверите, са акумулатора и изхода на системата за зареждане (алтернатор). Един от начините за това е да включите фаровете. Ако фаровете се включат с нормална яркост, проблемът вероятно не е в акумулатора, а лошо реле или соленоид на стартера, лоша свързваща връзка между релето / соленоида и стартера или проблемен стартер. Ако фаровете светят слабо или изобщо не се включват, трябва да проверите напрежението на акумулатора и динамото.

За това ще ви е необходим волтметър. Изберете скалата 12 или 20 волта и свържете червения положителен на волт метъра към положителния (+) терминал на акумулатора, а черният отрицателен накрайник към клемата с отрицателен (-) на акумулатора.

Проверка на напрежението на акумулатора с волтметър.
Напълно заредена батерия трябва да отчита над 12,6 волта. Ако батерията отчита 12.45 волта или по-малко, тя е ниска (по-малко от 75 процента заредена) и трябва да се зареди отново.

Напрежение на батерията и състояние на зареждане:

12.66v. , , , , , , , , , 100%
12.45v. , , , , , , , , , 75%
12.24v. , , , , , , , , , 50%
12.06v. , , , , , , , , , 25%
11.89v. , , , , , , , , , 0%

Проверка волтажа на зареждане на акумулатора

След зареждане на акумулатора, свържете волтметъра към акумулатора, за да се измери волтажа идващ от динамото. Система за зареждане, която работи нормално, трябва да произвежда около 13,8 до 14,3 или повече волта на празен ход. Ако напрежението за зареждане е по-малко от 13,0 волта, алтернаторът не извежда достатъчно напрежение и ток, за да запази акумулатора зареден. Трябва да тествате алтернатора за дефект.