Казанлък
 
Севт Ауто

Диагностика на дюзите

Полезен диагностичен инструмент е стетоскоп на двигателя. Този инструмент позволява на собственика на автомобил да изслушва всички проблеми с инжекторите за гориво, като поставя върха на стетоскопа на всеки инжектор. Инжекторите за гориво издават остър щракащ звук, когато функционират правилно, така че отсъствието на този звук може да показва проблем с инжектора.

Каква е следващата стъпка в диагностицирането на проблем с инжекторите на двигателя?

Инжекторите (и двигателите) могат да бъдат сложни и скъпи за ремонт, така че ако изобщо не сте сигурни, тогава оставете експерт да го диагностицира.
Свържете четец на OBD код – Това ще ви каже дали модулът за управление на двигателя (ECU) е регистрирал грешки. Ако двигателят изпадне поради лош инжектор, ще има код за грешка, който ще насочи към въпросния инжектор. Ако използвате общ (не специфичен за производителя на превозното средство) четец на кодове, тогава можете да очаквате да видите кодове, започващи с P02. Например, повреда с инжектор в цилиндър ще даде код на P0201. Може да видите и други кодове за грешки като P0101, P0300, P0299.


Визуално огледайте моторния отсек – ако отворите капака и има силна миризма на гориво, тогава течащия инжектор може да бъде виновникът. Ако няма кодове за грешки, следващата стъпка ще бъде премахването на всеки инжектор за проверка. Това обикновено е най-добре да се остави на експертите за инжектиране на гориво.
Извадете и тествайте всички инжектори – Дори да изглежда, че има само един лош инжектор, прегледът и тестването на останалите от професионалистите е добра идея. Ако двигателят е покрил голям пробег, има вероятност и другите инжектори да са мръсни и да се провалят скоро.
Ако подозирате, че счупен инжектор е вашият проблем, тогава най-лесният начин да го диагностицирате е да проверите ECU на двигателя за кодове за грешки. Счупен инжектор ще доведе до изкривяване на двигателя и това ще задейства код за грешка.