Казанлък
 
Севт Ауто

Електрически Автомобили и как те работят

Електрическите автомобили използват електродвигател, задвижван от управляващ блок. Акумулаторите им се пълнят на станции за зареждане и не произвеждат емисии.

В рамките на няколко години общото количество модели изцяло електрически автомобили премина от избрани, скъпи няколко до доста повече, като повечето големи марки и шепа нови компании хвърлиха в тези модели най-добрите си технологии и иновации. Тъй като технологията непрекъснато се променя за създаване на автомобили, които са по-добри за потребителите, има много смесени съобщения относно тяхната безопасност, „зеленина“ и удобство. Макар че има много за разглеждане при закупуване на кола, електрическите коли днес са много по-удобни, отколкото може би хората осъзнават. За да ги разберем напълно, трябва да започнем с това как работят електрическите автомобили. Можете също така да искате да определите колко км ще изминете и идеалния си ценови диапазон.

Първо, човек трябва да схване, че макар традиционните автомобили и електрическите автомобили да изглеждат еднакво отвън, със сходни каросерии, интериори и дори цветни палитри в сравнение с техните хибридни и газови колеги, “вътрешностите” на автомобила са напълно различни технологии, които могат да бъдат оформени във всякаква форма.

Без значение на конкретния модел, електрическият автомобил обикновено има три основни части: блок за съхранение на енергия, управляващ блок и задвижващ блок. Съхраняването на енергия обикновено е под формата на акумулатор от висок клас, като най-често това е голяма химическа батерия. Контролерът е мозъкът на операцията, шлюза към задвижващия блок, често преобразуващ променлив ток в постоянен ток. Задвижващият блок превръща тази сила във физическо движение, служейки като електрически мотор. Той споделя най-много прилики с традиционния мотор, макар че често е част от размера.

В електрическите автомобили от различни компании обаче трите основни компонента се различават значително. Например, електрическият мотор няма нужда да живее в предната част на колата, но вместо това може да бъде монтиран отзад. Бихте могли да имате няколко електродвигателя, дори един монтиран на всяко колело. Можете да имате няколко контролера. Компонентът за съхранение на енергия може да бъде огромна литиево-йонна батерия (като в смартфон), оловно-кисела батерия, водородна батерия с горивни клетки или някаква друга нова технология. Ето защо обхватът на много електрически автомобили варира толкова много: самите агрегати за съхранение на енергия варират значително. След това, когато добавите приставки за хибриди с двигател за резервно зареждане с газ, има допълнителни сложности.

В рамките на нормален автомобил, серия от разхвърляни, хаотични, незначителни експлозии постоянно се случват вътре в двигателя, което произвежда емисии от задните тръби, които електрическите автомобили не произвеждат. Традиционният автомобил отнема енергията от повтарящите се експлозии, за да създаде движение. В електрически автомобил вие по същество вземате енергията от местната си електроцентрала и я използвате за производство на движение. Ето защо електрическите автомобили са почти опасно тихи (те не работят при постоянни експлозии) и защо наличието на зарядни станции е толкова важно (да се черпи повече енергия от електроцентрала). Много собственици на електрически автомобили ще изберат да инсталират зарядно за стена в дома си за удобство.

Новите технологии в електрическите автомобили имат по-ниски експлоатационни емисии от люлка до гроб, по-ниски разходи за поддръжка и по-малко шум и вибрации. Докато основната грижа за мнозина все още е обхватът спрямо изминатите километри на ден Има причина първият електрически автомобил да е изобретен през 1859 г., но не е усъвършенстван досега: промяната е трудна поради сложността на създаването на нови зарядни станции, подобряването на технологията, така че да е практична за използване и по същество да се преосмисли много от това как мислим за коли. Но макар този напредък да е бавен на моменти, това е за по-добро и ще продължи да се подобрява в бъдеще.