Казанлък
 
Севт Ауто

Защо гумите се сменят по чифт

Гумите оказват огромно влияние върху това как колата ви управлява, ускорява, спира и чувства, когато шофирате. Като единствена точка за контакт между вашия автомобил и пътя, жизненоважно е да изберете внимателно гумите си, за да запазите вас и вашите пътници в безопасност.

Когато става въпрос за смяна на стари или износени гуми, може да изглежда евтин вариант просто да смените гумата, която най-спешно се нуждае от подмяна, но това е потенциално опасен избор.

Наличието на различни типове или възрасти на гуми на една и съща ос на вашия автомобил означава, че тя ще има неравномерно ниво на съпротивление при търкаляне и сцепление, което ще се отрази на начина, по който се насочва, захваща и спира.

Например, ако поставите нова гума на предното ляво колело, но запазите по-стара гума с различен модел на протектора на предното дясно колело, това ще доведе до дисбаланс на сцепление и съпротивление при търкаляне.

Защо е лошо да има дисбаланс на сцепление или съпротивление при търкаляне?
Наличието на неравномерно съпротивление при търкаляне от двете страни на вашия автомобил може да доведе до издърпване на волана на една страна при шофиране, което е уморително и използва повече гориво. Той може също да бъде погрешно диагностициран като проблем с подравняването на кормилото – което води до ненужни пътувания до гаража и не си струва да се опита и да се поправи.

Дисбаланс на сцепление при завой или спиране е потенциално опасен. В ситуация на аварийно спиране, това може да означава, че колата ви не спира в права линия, когато натиснете спирачките, което поставя вас и вашите пътници в по-голяма опасност – например, ако трябва да останете в лентата си на магистралата.

Ето защо наистина е важно да сменяте предните и задните гуми по двойки.

Как да проверите дали имате еднакви гуми на всяка ос
За да проверите вашите гуми на всяка ос са еднакви, проверете марката, модела и размера на гумата, която е написана на страничната стена, и се уверете, че имате същата гума от другата страна на колата.

Какъв тип гума да избера?

С гумите често е разумно да купувате най-добрите гуми, които можете да си позволите. Плащането за първокласни гуми често е добра инвестиция, тъй като те предлагат по-високи нива на ефективност от бюджетната гума, в зависимост от това, което е предназначението им, т.е. първокласна лятна гума ще предлага по-големи нива на сцепление в горещи условия от бюджетната лятна гума.

Ами зимните гуми?

Зимните гуми имат различни модели на протектора спрямо летните, за да им помогнат да се сцепят в снега и леда, така че никога не трябва да поставяте зимна гума и лятна гума на една и съща ос. Зимните гуми също трябва да се купуват като комплект от четири гуми, тъй като самото поставяне на две зимни гуми на една ос ще доведе до дисбаланс на сцепление между предната и задната част на автомобила.

Гуми 4×4 / SUV

В случай на автомобили с задвижване на четирите колела, може да се наложи да смените или двете гуми на ос, или дори всичките четири гуми едновременно, за да не повредите системата за задвижване на четирите колела (консултирайте се с наръчника за производство на автомобил за препоръки).