Казанлък
 
Севт Ауто

Защо да има предпазител от спирачен прах

Топ 3 причини за предпазване от спирачен прах 

Защитите на спирачките намаляват натрупването на мръсотия на пътя, удължават живота на спирачната система и предотвратяват преждевременната повреда.


Ако сте механик, напълно е възможно да сте се сблъскали с предпазителя от прах, докато смените спирачните накладки. Защитника от прах на спирачката е оригинална част на производителя на оборудването (OEM), която помага за защита на компонентите на спирачната система и други части на окачването от прекомерното събиране на спирачен прах. Тъй като спирачният прах се натрупва, той може да се вгради между спирачните накладки и спирачния ротор, да корозира спирачния апарат и евентуално да доведе до преждевременно износване – вероятно дори и при повреда на спирачната система. Освен ако нямате система за дискови спирачки, която сама се почиства, щитът на спирачния прах е важен за защита на цялата система. И все пак много хора се чудят дали е необходима защита от спирачен прах.

За да хвърлим малко светлина върху този често задаван въпрос, нека разгледаме трите най-важни причини, предпазните щитове на спирачките не трябва да бъдат премахнати.Спирачните прахови щитове удължават живота на спирачната система 

Бърз въпрос: какво причинява прекомерно износване на накладките? Ако сте отговорили триенето, ще бъдете правилни. Но знаете ли, че водещ източник на триене идва от отломки, заседнали между спирачната накладка и спирачния ротор? Независимо дали става въпрос за прах от спирачните накладки, мръсотия от пътя или други отпадъци, повечето проблеми със спирачките от преждевременно износване на компонентите се дължат на прекомерно триене при нормална употреба. Когато сваляте спирачния прах, събирането на спирачния прах върху тези критични компоненти се ускорява. В резултат на това се увеличава триенето, когато спирачните накладки се поставят върху ротора, което може да увеличи износването на накладките и роторите. Поддържането на защитния щит на спирачката е инсталиран може да удължи живота на накладките, роторите и дори спирачните апарати.

Спирачните прахови щитове намаляват натрупването на пътна мръсотия Премахването на спирачния прах от колелата ви е много прост процес. Повечето собственици на автомобили могат да пръскат вода от маркуч за високо налягане между „дупките“ на колелото, а прахообразният прах лесно ще падне от спирачните накрайници и роторите. Премахването на пътната мръсотия и мръсотия обаче не е толкова просто. Защитният прахообразен щит е проектиран от дизайнерите на съвременни автомобили, за да блокира събирането не само на спирачния прах, но и на други замърсители като пътна мръсотия, мръсотия и други частици, които могат да се събират върху частите на спирачната система. Хората, живеещи в климат със студено време, трябва да се справят с допълнителен виновник за преждевременното износване на спирачките – събирането на пътна сол. Магнезиевият хлорид или стопяването на лед, както е общоизвестно, се прилага в райони със студено време, за да се намали натрупването на лед по пътищата при снежни условия. Когато ледът започне да се топи, солта започва да се придържа към частите на спирачната система. Когато водата се изпарява, солта действа като шкурка – буквално смила спирачната накладка и ротора при всяко натискане на спирачките. Защитният прах на спирачката помага да се блокира замърсяването на пътя, солта и други замърсители от спирачната система.

Липсата на спирачни щитове може да доведе до отказ на спирачната система В перфектен свят собствениците на автомобили биха заменили спирачките, както препоръчаха техните производители – обикновено на всеки 50 000 км. Тези препоръки обаче се задават при нормална употреба, която включва използването на автомобила с всички инсталирани OEM части. С премахването на предпазния щит на спирачките потребителите ускоряват износването на спирачните накладки и роторите. Въпреки че тези компоненти могат да показват предупредителни знаци или симптоми, като шлифоване при нанасяне или скърцане, те ще продължат да се износват и в крайна сметка могат да се провалят. Въпреки че може да е изкушаващо да премахнете предпазния щит на спирачката, за да избегнете допълнителната стъпка по време на работа по подмяна на спирачната накладка, рисковете просто надвишават всички възприети ползи. Винаги е най-добре да инсталирате отново всички компоненти на OEM при завършване на рутинно обслужване и поддръжка, което включва щита на спирачния прах на всеки автомобил, камион и всъдеход.