Казанлък
 
Севт Ауто

Зимни гуми

Ако мислите да вземете зимни гуми, може да имате много въпроси: защо са по-добри от нормалните гуми? Би било по-евтино просто да ги поставите на две от колелата си, а не на четири? Кога трябва да ги сложа?

Защо да купувате зимни гуми?

Зимните гуми, известни още като гуми за студено време, имат символ на снежинка отстрани и са направени от много по-мека гума. Мекотата означава, че те остават по-гъвкави от по-твърдата лятна гума в студа – дава ви повече сцепление при зимни условия. Те също имат различен модел на протектора с фини канали във всеки блок на грайфера, така че колата ви да се справя по-добре със сняг.

Кога трябва да ги монтирам?

Когато температурите спаднат под около 7 ° C, определено си струва да помислите за монтиране на зимни гуми, за да запазите вас и вашите пътници. Средните температури са склонни да паднат около това ниво в началото на ноември, но може да пожелаете да поставите зимните си гуми по-рано от това, ако има прогноза за лошо време.

Мога ли да сложа две, а не четири?

Ако мислите да спестите пари, като монтирате само две зимни гуми, а не четири – не го правете. Само с две зимни гуми ще изпитате дисбаланс в нивата на сцепление между предните и задните колела, което може да доведе до загуба на контрол над колата ви.

Ако управлявате колата си само с две зимни гуми отпред, задният край на колата ще има по-малко сцепление при мокри или заледени условия. В резултат на това има по-голям шанс колата ви да се плъзга със задно колело, а липсата на сцепление на задния край увеличава риска автомобилите с задно задвижване да въртят колелата си при силно ускорение.

Ако слагате зимни гуми на задните си колела само при зимни условия, предните колела ще имат по-малко сцепление, отколкото задните ви, което прави по-вероятно да се получи предно приплъзване, известно като „недозавиване“. Това може да накара вашата кола да се измъкне от пътя, което би било плашещо преживяване и още по-трудно да се справите ако сте неопитни, така че най-безопасното нещо е да поставите четири зимни гуми на вашия автомобил.

Какви са недостатъците?

Първо, ще трябва да закупите четири нови зимни гуми, което е допълнителен разход. Второ, ще ви трябва място, където да съхранявате летните си гуми, докато не дойде време да ги монтирате отново. Някои хора решават да монтират зимните си гуми на резервен комплект колела, така че да могат просто да сменят колелата при смяна на сезоните. Това обаче означава закупуване на четири допълнителни колела, както и зимни гуми.

Някакви други съвети?

Преди да тръгнете за пътуване при студени климатични условия, проверете текущите пътни условия и прочетете нашия пост за зимна безопасност за шофиране. По този начин ще можете да избегнете изпадането в опасни ситуации.