Казанлък
 
Севт Ауто

Изкривени клапани и други често срещани проблеми след скъсване на адренажен ремък

Изкривени клапани и други често срещани проблеми след скъсване на адренажен ремък, не се късат често, но когато го направят, това може да причини повреда на буталата, разрушени глави на цилиндрите и повреди на клапана на двигателя.

Вероятно, когато мислите за вашия двигател, вие представяте клапаните и буталата, но не мислите много за това, което ги поддържа в добро състояние. Нека го кажем ясно – нищо не е по-важно от ремъка. Той задвижва разпределителния вал, който поддържа клапаните синхронизирани и коляновия вал, който управлява буталата. Вашият зъбен ремък казва на буталата кога да се издигат и падат, а клапаните кога да се отварят и затварят.

адренажния ремък често не ви предупреждават много, когато се канят да се скъсат – могат да скърцат или просто може внезапно да се скъсат. По-често обаче повредите се дължат на износване на ремъка. Можете да направите визуална проверка – вижте дали има напукване, липсващи зъби или замърсяване с масло. Или можете да имате механик да провери ремъка за вас. Повечето производители на превозни средства също препоръчват да направите подмяната на адренажен ремък част от рутинната си поддръжка, като я замествате на всеки 90000 км Някои ремъци са добри до 150000 км. Ако се съмнявате, проверете ръководството на собственика си или попитайте вашия дилър или механик.

Нивото на повреда, причинено от скъсан ремък, може да зависи от вида на двигателя, който имате в колата си. Двигателят без смущения осигурява хлабина между клапаните и буталата, така че ако зъбният ремък се счупи, може да се окажете с огънати клапани и може и главите на цилиндрите, но няма вероятност двигателят да бъде разрушен.

Сега знаете пагубните последици от пренебрегването на смяна на вашия ремък – повреда на клапана и буталото на двигателя, огънатите клапани, главите на цилиндрите, които трябва да бъдат преустроени или подменени и евентуално дори пълно унищожаване на двигателя.