Казанлък
 
Севт Ауто

Използват ли дългите светлини отделни крушки?

Фаровете ви имат две настройки – висока и ниска. Дългите светлини се използват, когато шофирате през нощта по безлюден участък от пътя и предлагат много по-добра видимост от късите. Те обаче са твърде ярки, за да се използват, когато има насрещно движение, тъй като можете да заслепите другия водач. В този случай трябва да преминете към късите. Използвате и късите си светлини, когато шофирате в града през нощта, където има много трафик, както и улични светлини, и когато шофирате в мъгливи условия (дългите светлини създават твърде много отражение в мъглата, което всъщност намалява видимостта).

Въпросът е колко са крушките

В миналото къси и дълги са били с отделни крушки на всички автомобили. Днес това не е така. Повечето съвременни превозни средства имат единична крушка с две нишки. Едината е за дългите, а другата за късите.

Някои автомобили (предимно превозни средства от по-висок клас или превозни средства с висока производителност) имат отделни крушки за къси и дълги. Като цяло ще имате стандартна халогенна крушка за къси и след това друга крушка за дългите. Те не са взаимозаменяеми. И двете изискват различна крушка (HID крушките са значително по-скъпи от халогенните крушки).

В зависимост от въпросното превозно средство може да имате и LED крушки – някои автомобилни производители ги използват за светлини за паркиране / мигачи, докато други започват да ги използват за действителните фарове (това все още е рядкост, въпреки че има налични светодиодни комплекти) ,

И така, отговорът на въпроса дали дългите използват отделни крушки или не, е: зависи. Проверете предната част на колата си. Ако има четири елемента на фара (по два от всяка страна), има голяма вероятност да имате отделни крушки. Ако имате два фара по един елемент от едната страна, тогава вашето превозно средство използва крушка с двойна нишка, за да управлява както дългите, така и късите светлини.