Казанлък
 
Севт Ауто

Каква е правилната смазка за брави и панти на вратите

Смажете ключалките и пантите на вратите като част от редовната грижа и поддръжка на автомобила. Графитният прах и бялата литиева грес трябва да се използват по различен начин.

Поддържането на всяка движеща се част на вашия автомобил чиста и правилно смазана е от решаващо значение за дълголетието и ефективността. Въпреки това ще се изненадате колко собственици на автомобили, камиони и джипове напълно забравят за смазването на ключалките и пантите на вратите им. Пантите се намират навсякъде, където се намира врата, варираща от общите входни врати на кабината на превозното средство, до капаците на капачката, капаците и багажниците на двигателя.

Смазването на ключалките и пантите на вратите на вашия автомобил е част от редовната поддръжка. Той може да предотврати много проблеми, които възникват поради редовното износване, както и да предотврати натрупването на ръжда. Ключът е да се знае правилната смазка, която да използвате върху компонентите, за да предотвратите евентуални повреди. По-долу са изброени няколко от обикновените смазочни материали, които се използват за почистване и поддържане на пантите на вратата и ключалките, работещи ефективно за изминатите километри.

Видове смазочни материали, използвани за поддържане на брави и панти на вратите

Материалът на бравата или пантата на вратата ви определя вида на смазочните материали или почистващите препарати, които трябва да се използват за поддържането им. По принцип има две стъпки, които трябва да се следват, преди да смажете панти и ключалки. Първо, почистете пантата или фиксирайте с препоръчителен разтворител или многократно смазващо вещество, като проникваща течност като WD-40. След като разтворителят изсъхне, след това ще нанесете достатъчно, но не прекомерно покритие на смазка върху шарнири и подвижните части.

По-долу са изброени няколко от най-често използваните смазочни материали и това, което се използва за смазване на автомобили, камиони и джипове.

Бялата литиева грес е по-гъста грес, която отблъсква водата, която може да причини ръжда и корозия. Той се придържа към местата, където го използвате и задържа при тежки условия, като дъжд и сняг. Той е проектиран да работи върху метални части, като панти и ключалки на гърба на врата, където се закрепва към тялото, капаците на двигателя и задните капаци на багажника.

WD-40 е смазка, използвана за много домакински предмети, както и за автомобилни части. Той е предназначен за леко смазване или за отлепване на участъци. Може да помогне за премахване на ръждата върху панти и ключалки за кола. Силиконовият спрей е по-нежен и смазва области, които съдържат неметални части. Безопасен е за употреба върху найлон, пластмаса и други материали. Използвайте го за леко смазване.

Графитовият лубрикант е изборът за брави, тъй като не привлича прах и мръсотия, които могат да повредят заключващия механизъм.

Как да използвате смазочните материали на ключалки и панти на автомобила

Вмъкнете малко количество от графитната смазка в ключалките на вратите и багажниците на колата, за да гарантирате, че те продължават да работят безпроблемно. Използвайте WD-40 за ключалки и панти на жабката и капака на резервоара. Трябва също да използвате този спрей върху пантите на предната и задната врата. Въпреки че може да изглеждат метални, някои от компонентите са изработени от неметални материали. Използвайте същата смазка върху капачето на капака, след като я избършете. Можете също така да използвате силиконов спрей върху ключалките на вратите, тъй като те често съдържат найлонови или пластмасови части.

Бялата литиева грес е идеална за панти на капака и багажника. Напръскайте пантите, след като ги избършете с памучна или микрофибърна кърпа. Прбвайте пантите, за да гарантирате, че смазката работи в зоните около подвижните части. Напръскайте и двете страни на пантите, за да осигурите цялостно покритие. Избършете излишната смазка, за да не привлича прах. Винаги използвайте мека кърпа, която няма да надраска автомобила ви.

Смазването на шарнирите и ключалките на автомобила ви ще продължи да работи безпроблемно и ще разшири използването им. Можете да помолите вашия механик да се погрижи за смазването на всичко по време на редовна поддръжка, за да гарантирате, че всичко остава в оптимално състояние.