Казанлък
 
Севт Ауто

Каква е разликата между адренажен ремък и верига?

Какво представляват адренажните ремъци и веригите и как се различават една от друга? Е, простият отговор е, че единият е ремък, а другият – верига. Разбира се, това не е прекалено полезен отговор. Освен това искате да знаете какво точно правят те, така че нека започнем, като поговорим малко за времето на двигателя, което е причината колата ви да се нуждае от ремък или верига.

Основите на механичното синхронизиране на двигателя

Повечето коли днес имат четиритактови двигатели. Това е така, защото процесът на изгаряне има ход на всмукване, компресионен ход, мощен удар и изпускателен ход. През целия четиритактов цикъл разпределителния вал се завърта веднъж и коляновият вал се върти два пъти. Връзката между въртенето на разпределителния вал и коляновия вал е това, което се нарича „механичена синхронизация“. Това е, което контролира движението на буталата и клапаните вътре в цилиндрите на вашия двигател. Клапаните трябва да се отворят в точно определено време във връзка с буталата, и ако не го правят, двигателят няма да работи правилно, ако изобщо.

веригите служат на същата цел като ремъка , но обикновено траят доста по-дълго. Някои производители предлагат да се замени на определени интервали, но други заявяват, че ще издържи толкова дълго, колкото самата кола.

Веригата за синхронизация изглежда подобна на верига за велосипеди и както може да очаквате, е по-шумна отремъка . Другият проблем с веригите за синхронизация е, че ако се счупят, те обикновено причиняват много повече щети от скъсан ремък. Но при скъсан ремък, може да се измъкнете, ако просто си оправите главата. Прекъснатата верига най-вероятно ще доведе до повреди, които ще доведат до цялостна смяна на двигател, която е по-евтина от необходимите ремонти.

веригата също има обтегачи, които я поддържат на място, но за разлика от обтегачите на ремъка, обтегачите на веригата за синхронизация се контролират от налягането на маслото в двигателя. Така че, ако налягането на маслото ви стане твърде ниско по някаква причина, обтегачите ще се провалят, времето ще се измести и веригата най-вероятно ще се провали по ефектен начин. Предимството на веригите е, че те нямат нищо общо с вашата водна помпа, така че обикновено не е необходимо да сменяте помпата едновременно с подмяната на веригата.

Без обсъждане на ремъци за синхронизация и вериги за синхронизация не би било пълно без няколко думи за двигателни на смущения. Интерферентен двигател е този, при който клапаните и буталата заемат едно и също пространство в цилиндъра – но не по едно и също време. Това е много ефикасен тип двигател, но ако сте слаби в поддръжката, може да се сблъскате с проблеми. Ако се окажете със скъсан ремък, клапаните и буталата могат да попаднат в цилиндъра едновременно. Вероятно не е нужно да ви казваме, че това би било много лошо нещо. При двигател без смущения ремъка може да се скъса и да не причини вътрешни повреди, защото буталата и клапаните никога не са на едно и също място.

Какво се случва, когато се повреди ад.. ремък или верига?

При правилна поддръжка е малко вероятно да имате проблеми с ремъка или веригата. Но когато това се случи, както казахме, няма добър резултат. И така, какво точно се случва?

Адренажния ремък обикновено се скъсва, когато стартирате или изключвате двигателя си. Това е просто защото това е, когато напрежението е най-голямо на ремъка. Ако двигателят ви е без смущения, обикновено можете да се измъкнете само с инсталирането на комплект зъбен ремък. Ако е двигател на смущения, почти сигурно ще има някаква повреда. Колко тежко ще зависи от оборотите на двигателя в момента на хвърляне на ремъка. Ако това се случи при изключване или стартиране, вероятно ще се окажете с някои огънати клапани и / или счупени водачи на клапана. Ако обаче го пусне с висока оборота, клапаните вероятно ще се разпаднат, ще скачат около цилиндрите, огъват свързващите пръти и ще унищожат буталото. След това, докато буталото се разпадне, свързващите пръти ще започнат да пробиват дупки в масления съд и блока на двигателя, като в крайна сметка ще отрежат двигателя на разстояние. Ако смятате, че звучи така, сякаш ремонтът няма да е възможен, вие сте прав.

Сега, към веригата за синхронизация. Ако веригата се скъса с ниска скорост, тя може просто да се изплъзне и да не причини повреда. Просто инсталирате комплект за верига за синхронизация и е добре да продължите. Ако се счупи или излезе с висока оборота, това ще унищожи почти всичко, с което влиза в контакт. Ремонтът може да е възможен, но ще бъде скъп.