Казанлък
 
Севт Ауто

Каква е разликата между синтетично и органично масло

Редовните и синтетичните моторни масла имат своите предимства. Изборът на подходящо масло за вашия двигател зависи от възрастта на вашия автомобил и от това как шофирате.


Когато се опитвате да намерите най-добрите моторни масла за превозно средство, има широка гама от обикновени и синтетични моторни масла, от които да избирате. Докато превозните средства първоначално са използвали конвенционално моторно масло за смазване и защита на критични части на двигателя, разработването на синтетично моторно масло в лабораторията е довело до безпрецедентни нива на производителност в маслата днес.

Но как да разберете кой тип моторно масло да използвате? Това решение се свежда до възрастта на вашия автомобил и нивото на шофьорска активност. Рутинното шофиране, може да изисква само конвенционално масло, докато по-интензивното шофиране, като теглене на товари или ремаркета, изисква по-здрава синтетична смес. Посъветвайте се с механика за тяхната препоръка, когато решавате какъв тип масло да използвате.

Конвенционално моторно масло

Конвенционалните моторни масла използват базови масла, смесени с различни химически добавки, за да задоволят основните нужди на двигателите на превозните средства. Предлагайки се в диапазон от нива на вискозитет, наличните масла варират като качество от адекватни до висококачествени смазочни материали.

Най-често използваните в превозни средства с късен модел, задвижвани в рутинни шофьорски ситуации или ваканционни шофирания с високи скорости, конвенционалното моторно масло осигурява перфектното масло с нисък пробег. По-новите превозни средства изискват по-специализирани синтетични масла.

Синтетично моторно масло

Синтетичното моторно масло използва специално смесена формула, разработена от изследователи в лабораторна среда. Най-често такива масла използват различни високоефективни добавки, за да осигурят високо ниво на защита на двигателя при стартиране и по време на работа.

В допълнение, най-добрите синтетични масла предлагат защита срещу натрупване на топлина, подобряват издръжливостта на двигателя и спомагат за почистване на двигателите от отлагания.

Полу синтетично моторно масло

Препоръчва се за двигатели, които пренасят редовно големи натоварвания, работят с високи обороти при ежедневна дейност, а теглените ремаркета, моторното масло със синтетични смеси се състои от синтетика, разработена в лаборатория, смесена с по-конвенционални масла. Типът масло осигурява едни от най-добрите нискотемпературни свойства, като същевременно добавя свойства, устойчиви на окисляване, които не се наблюдават в много конвенционални моторни масла.

Моторно масло с голям пробег

Моторните масла с голям пробег, са специално смесени за превозни средства, които имат 130 000 или повече км на километража. Най-доброто моторно масло с голям пробег използва уникални добавки, за да помогне за уплътняването на изтичане на масло около стареещите уплътнения, да намали изгарянето на маслото и да възстанови компресията на двигателя.

Консултирайте се с механик, преди да използвате моторно масло с голям пробег, тъй като някои автомобили от по-стари модели работят най-добре, когато използвате редовно синтетично моторно масло.

Оценки за моторно масло

Класификациите на моторните масла са най-добрият начин да определите кое масло е най-правилното за вашия автомобил. Най-разпространеният вид масло днес, мултивискозитет, се предлага с етикетиране, което обозначава как маслото действа при определени температури. Например 5W-30 тече по-добре при по-ниска температура от 10W-30 масло. И в двата случая числото преди W представлява степента на вискозитет, при която маслото работи при по-ниски температури и при стартиране. Числото след W, което, показва нивото на производителност на маслото при високи температури. Един механик може да даде най-добрия съвет за това кое ниво на вискозитет на маслото да използвате