Казанлък
 
Севт Ауто

Какво да направите, че светофара да включи зелена светлина

Светлинните светофари работят като се задействат от датчици за движение или имат предварително зададени времена. Дръжте колата си в центъра на лентата, а не над пешеходната пътека.


Ако някога сте карали кола в даден град спрели сте на кръстовище и светофара стои постоянно червен. Сигурно скоро светлината ще стане зелена, мислиш, докато не се чудиш в кой момент трябва да се откажеш и да ппреминеш на червена светлина или да обърнеш колата.

Причината за това не е, защото сте нетърпеливи. Това е така, защото някои светлини наистина ще отнемат по-дълго време от обикновено, а някои светлини трябва да бъдат включени, за да станат зелени, което означава, че могат да останат червени през целия ден при правилните условия.

Стоп светлините работят по два начина: предварително зададени и задействани. Предварително настроените светлини имат предварително определен график, който се придържат по всяко време, въпреки че този график може да се промени в зависимост от времето на деня и часа на годината. Задействаните светофари използват или индуктивен детектор за контур, или камера със сензор за движение, за да открият кога автомобил чака на червена светлина. Ако няма превозно средство, светлината може никога да не се промени.

Задействаните светофари обикновено могат да бъдат забелязани доста лесно. По принцип ще можете да забележите или камера до светлините, или маркировки или жлебове на пътя (обикновено квадрат или U-образна форма) точно там, където колата трябва да спре на червена светлина. Ако нито маркировката, нито камерата не се забелязват, светлината е почти сигурна по зададен график, така че единственият ви избор е да бъдете търпеливи.

Как да накараме светофара да стане зелен

Ако откриете, че чакате дълго време на червена светлина, има едно основно нещо, което можете да направите. Уверете се, че вашето превозно средство е съсредоточено в средата на лентата и е изтеглено до самата предна част на лентата, тъй като тук се намират индуктивните контурни детектори и към какво са насочени камерите. Опитайте се да не карате колата си да се простира на пешеходната пътека, а по-скоро я дръпнете в началото на пешеходната пътека. Ако забележите маркировки на пътя, именно там е индуктивният детектор за контур, така че опитайте и поставете автомобила си директно над маркировките.

Как да накарате светлината да стане зелена, когато сте на мотоциклет

Тъй като мотоциклите са по-малки от автомобилите, може да бъде малко по-трудно да бъдат открити. Като такъв, вие искате да бъдете изключително внимателни, за да позиционирате мотора си в идеалното положение. Не забравяйте да потърсите маркировките на индуктивните контурни детектори и след това поставете мотора си директно в центъра на маркировката. Ако няма маркировки, поставете мотора си точно в центъра на лентата и го издърпайте до самата предна част.

Как да накараме светлината да стане зелена за велосипед

Ако се опитвате да накарате светлината да стане зелена, докато чакате на велосипед, просто следвайте същите указания, както ако сте били на мотоциклет. Ако пътят, на който се намирате, разполага с велоалея, потърсете и маркировки на индуктивни контурни детектори там, така че да знаете дали трябва да навлезете в лентата на превозното средство или ако можете да останете в велосипедната лента. Ако откриете, че чакате прекалено дълго време и можете спокойно да стигнете до пешеходната пътека, опитайте да натиснете бутона за пешеходци, които търсят да пресекат улицата.

Дълготрайните червени светлини могат да бъдат невероятно разочароващи, но понякога те могат да бъдат избегнати. Следвайте тези стъпки, когато е приложимо.