Казанлък
 
Севт Ауто

Какво е временно намаляване или пълна загуба на спирачната сила.

Когато натиснете спирачния педал, за да се забави, множество отделни компоненти и системи работят заедно, за да спрат или забавят автомобила. Всеки ден милиони шофьори успешно преминават безпроблемно по магистралите и пътищата. Ако обаче изглежда, че спирачките се провалят, резултатите могат да бъдат катастрофални. Тази ситуация е временно намаляване или пълна загуба на спирачната сила.

намаляване или пълна загуба на спирачната сила може да бъде временно – в повечето случаи трае само частица секунда. Но тези скъпоценни моменти могат да означават разликата между успешна спирка или сериозна авария. За да изясним някои недоразумения, свързани с тази ситуация, бихме искали да формулираме някои от фактите за намаляне на спирачките, какво я причинява и какво можете да направите, за да намалите потенциала на това да ви се случи.

Какво е загуба на спирачките?

За да се забави превозното средство, спирачната накладка и роторът трябва да създават взаимно триене в спирачната система. Ако спирачките се задействат и това не се случи, това се означава като спирачка избледнява. Когато спирачката изчезне, това води – обикновено увеличаване на спирачния път и вероятността от злополука. Избледняването на спирачките обикновено се причинява от прегряване на спирачната накладка и може да се случи при автомобили, камиони и мотоциклети. Тъй като изгарянето на спирачката се получава от прегряване, обикновено е временно и спирачната система ще се върне в нормална функция, след като спирачните накладки и дисковете да се охладят.

Какви са различните видове спирачни избледнявания?

Зеленото избледняване: Най-често срещаният тип избледняване на спирачката се нарича Зеленото избледняване, или спирачката в ранен стадий. Тази ситуация обикновено се развива, когато се монтират нови спирачни накладки и / или спирачни дискове. Когато спирачните накладки се подменят, може да отнеме известно време, докато новите компоненти си паснат или правилно подравнят. При нормални градски условия за шофиране ще са необходими 800 км, за да могат правилно да се подравнят спирачните накладки и дисковете.

Динамично избледняване: Динамичното избледняване на спирачката или спирането на спирачката е по-сериозно и обикновено се дължи на неправилни или дефектни компоненти на спирачните накладки. Спирачните компоненти са уникални за всяка година, марка и модел. Когато спирачна накладка или дисковете от различна година, марка или модел на превозното средство е инсталиран на вашия автомобил, потенциалът за динамично избледняване на спирачката се увеличава. Динамичното избледняване на спирачката също може да бъде причинено от неправилна инсталация – например неправилно задействан спирачен апарат.

Избледняване на спирачната течност: Спирачната течност е част от спирачния апарат. Спирачният накрайник се нагрява, докато натиска спирачните накладки в контакт със спирачния диск, използвайки спирачна течност. течността се нагрява от този процес, което причинява образуване на мехурчета от кипене, ако стане твърде горещо. Това намалява общото количество течност и предотвратява пълната спирачна сила, тъй като въздухът се компресира по-лесно от течността. Спирачната течност трябва да бъде заменена според препоръките на сервизното ръководство на вашия автомобил – колкото по-стара е течността, толкова по-голяма е вероятността да заври.

Какво мога да направя, за да намаля намаляването на спирачките?

Това вече не е често срещана процедура за инсталиране в повечето автокъщи или центрове за обслужване на спирачки. Днешните спирачни накладки използват бързо изгарящи смазки или защитни ензими, които могат да ускорят периода на пробив.

Ако искате да намалите потенциала на изчезване на спирачката, следвайте тези четири прости съвета:

Използването на подходящите компоненти на спирачната система, препоръчани за вашата конкретна година, марка и модел на превозното средство, е най-добрият начин да намалите въздействието на изчезването на спирачката от вашия автомобил.

Накарайте професионален механик да инсталира спирачките: Както е посочено по-горе, неправилната инсталация на спирачки е друг източник на изчезване на динамичната спирачка. Винаги трябва професионален механик или специалист по спирачната система да замени всички компоненти на спирачната система на вашия автомобил.

Лесно: Всички нови компоненти на спирачките се нуждаят от време, за да се „вложат“, така че да създават триене постепенно. Препоръчва се да шофирате внимателно – и избягвайте прекомерно или агресивно спиране поне през първите 800 км

Накарайте механик да извърши проверка на спирачката, ако усетите, че спирачката избледнява: Ако шофирате по улицата и имате някакви симптоми на изчезване на спирачката, опитайте се да спрете превозното средство на сигурно място, изчакайте поне 10 минути, преди да опитате да шофирате отново и бавно тествайте спирачките, за да се уверите, че работят. Ако го направят, карайте бавно до вкъщи и се свържете с механик, за да завършите проверката на спирачната система.