Казанлък
 
Севт Ауто

Какво е свит, нагънат маркуч

Маркучите се използват широко във вашия двигател и всички те са подложени на течност под налягане. Въпреки това, свиването обикновено е проблем само на маркучите на радиатора – обикновено горния маркуч и само в определени ситуации.

По време на нормална работа маркучите ви трябва да изглеждат еднакво видимо дали двигателят е горещ или студен. Издуването или сгъеането са и двата признака на проблеми в системата, макар и различни проблеми. Ако сте забелязали, че горният ви маркуч на радиатора се е свил, има няколко потенциални виновници.

Какво причинява срив на маркуча на радиатора

Основната грижа тук е вакуумът в системата, създадена при охлаждане на двигателя. Ако капачката на вашия радиатор не освобождава налягане върху системата, това може да доведе до образуване на вакуум (охлаждащата течност не може да се придвижи към резервоара / преливника). Това може да сгъне горния маркуч на радиатора.

Друг потенциален проблем е блокираният маркуч за преливане. Това ще причини същите симптоми като дефектна капачка на радиатора. Има и потенциален проблем с запушване някъде в охладителната система, което създава вакуум и причинява срив на маркуча върху себе си. Обаче количеството вакуум, създадено от запушване в системата, често не е достатъчно, за да свие нов маркуч – това може да е знак, че маркучът ви се влошава и трябва да бъде заменен.

Някои маркучи имат телена армировка, вплетена в гумата на тялото. Ако част от армировката е повредена или счупена, тя създава слабо място в маркуча и може да се случи нагъване. Ако имате сгънат маркуч, определено има проблем в системата. Първият заподозрян трябва да бъде капачката на радиатора и / или дефектен маркуч, но има и други възможности, които също трябва да бъдат изключени. Професионален механик може да ви помогне да определите действителната основна причина.