Казанлък
 
Севт Ауто

Какво е тест за компресия

Тестът за компресия ще разкрие състоянието на частите на вашия двигател и потенциално може да ви спести пари при закупуване на двигател за подмяна.

Докато днешните двигатели с изгаряне са изградени по-силни от всякога, в крайна сметка компонентите вътре могат и ще се износят. Както повечето собственици на автомобили знаят, един двигател прави мощност чрез компресиране на изпарено гориво в горивната камера. Това създава определено количество компресия (в килограми на кубик). Когато жизнените части, включително буталните пръстени или компонентите на цилиндровата глава се износват във времето, компресията, необходима за ефективно изгаряне на гориво и въздух, се намалява. Ако това се случи, важно е да се разбере как да се извърши тест за компресия, защото това е първата стъпка към правилното диагностициране и поправяне на двигателя.

В информацията по-долу ще посочим какво е тест за компресия, някои от често срещаните причини, поради които може да искате да завършите тази услуга, и как тя се извършва от професионален механик.

Какво е тест за компресия?

Тестът за компресия е предназначен да разкрие състоянието на клапаните и буталните пръстени на вашия двигател. По-специално части като всмукателни и изпускателни клапани, седалки на клапаните, уплътнения на главата и буталните пръстени са общи части, които могат да се износват и да доведат до намалена компресия. Докато всеки двигател и производител са уникални и имат различни нива на препоръчителна компресия psi, най-общо казано, компресия над 100 psi, с по-малко от 10 процента отклонение между най-ниското и най-високото отчитане се счита за приемливо.

Тестът за компресия включва използването на манометър за компресия, който е инсталиран вътре в отвора на запалителната свещ на всеки отделен цилиндър. Докато двигателят е задействан, манометъра ще покаже количеството компресия, генерирано във всеки цилиндър.

Кога ще имате нужда от тест за компресия?

При нормални обстоятелства се препоръчва тест за компресия, когато колата ви има следните симптоми:

Забелязвате дим, който духа от изпускателната система, когато ускорявате или намалявате скоростта.

Колата ви не ускорява нормално или изглежда мудна.

Забелязвате вибрация, идваща от вашия двигател, докато шофирате по пътя.

Икономията на гориво е по-лоша от нормалната.

Добавяте масло по-често от нормалното.

Двигателят на колата ви работи на висока температура.

Как се извършва тест за компресия?

Ако мислите за завършване на тест за компресия, има 5 важни, общи стъпки, които трябва да следвате, за да сте сигурни, че е възможно най-точно. Винаги се обръщайте към препоръчаните инструкции за всеки тестер за компресия, който използвате, за да осигурите точност.

Загрейте двигателя си до работна температура. Буталните пръстени, седалките на клапаните и други критични компоненти са проектирани да се разширяват, тъй като се нагряват, което създава желаното съотношение на компресия вътре в двигателя. Ако завършите тест за компресия на студен двигател, показанието ще бъде неточно.

Изключете напълно двигателя. За да завършите тест за компресия, двигателят трябва да бъде изключен. Трябва също да премахнете релето на горивната помпа и електрическата връзка към пакета на бобината. Това деактивира системата за запалване и системата за подаване на гориво, което гарантира, че двигателят не се запалва по време на теста.

Изключете проводниците на свещта. Не забравяйте да ги изключите от всички свещи, след това извадете всички запалителни свещи.

Инсталирайте вашия манометър за компресия на двигателя в първия отвор на свещта. Вие ще искате да изпробвате компресията на индивидуална основа. Най-добре е да започнете с най-близкия до вас цилиндър и да се придвижите към задната част, след което следвайте от другата страна (ако е приложимо), докато не завършите всеки тест за компресия.

Завъртете двигателя за кратки периоди. Помолете някой да ви помогне, като ги накарате да завърти двигателя с ключа няколко пъти за период от 3 до 5 секунди. Това трябва да позволи максималното отчитане на компресията да се появи на манометъра. Запишете този максимален брой на лист хартия на всеки цилиндър и изпълнете тази стъпка върху всеки следващ цилиндър.

След като завършите всички цилиндри на двигателя си, ще искате да прегледате числата. Можете да се обърнете към сервизно ръководство за годината, марката и модела на вашето превозно средство, за да определите как трябва да изглеждат числата. Както казахме по-горе, общоприетото число е над 100 psi. Важното, което трябва да вземете предвид е разликата между всеки цилиндър. Ако един е с повече от 10 процента по-малко от други, вероятно съществува проблем с компресията.

Тестът за компресия винаги е добър начин да се определи дали симптомите, които изпитвате, са свързани с вътрешни повреди на двигателя. Ако обаче се установи, че компресията е ниска вътре в двигателя, ще бъдат необходими значителни ремонти или в някои случаи пълна подмяна на двигателя. Ключът е професионалният механик да направи тест за компресия, за да може да прегледа резултатите и да препоръча ремонт или замяна, които имат финансов смисъл.