Казанлък
 
Севт Ауто

Какво знаете за ремъците в автомобила?

Двигателят на вашия автомобил е прикрепен към него с множество механични части, които изпълняват основни функции като доставяне на мощност (алтернатора), охлаждане на двигателя (водната помпа), помагайки ви да шофирате по-лесно (помпата на волана) и ви поддържа комфорт ( компресора на климатика). Без задвижващ ремък никоя от тези части не би работила.

Целта на задвижващите ремъци е да свързват различни компоненти на двигателя. Те работят чрез триене между ремъка и шайбата, поради което разхлабените ремъци могат да причинят лошо функциониране на различни компоненти.

Ето преглед на най-често срещаните видове задвижващи ремъци:

V ремъци

Някои превозни средства имат много ремъци, наречени многофункционални ремъци, които слизат от коляновия вал на двигателя, за да задвижат алтернатора, компресора за климатика, помпата на волана и водната помпа. При по-старите превозни средства тези ремъци бяха стандарт.

Предимства

Ремъците са къси и няма вероятност да се изхлузят.
Ако единият колан се повреди, цялото превозно средство не завършва извън строя.


Недостатъци

Магазините за снабдяване може да не разполагат с пълна гама ремъци и може да се наложи да бъдат поръчани специално.

Обикновено ремъците се движат с приблизително една и съща скорост, така че може да се наложи да смените няколко ремъка в кратки срокове.

Серпентинови ремъци

Този ремък е единичен, дълъг , който задвижва всички компоненти на двигателя, които иначе биха се задвижвали от множество единични ремъци. Серпентиновите ремъци са най-често срещани в по-новите автомобили и по същество са стандарт за съвременното превозно средство.

Предимства на серпентиновите ремъци са:

Няма шанс за многократна повреда на ремъка.
Лесна за замяна


Недостатъците на серпентиновите ремъци са:

Ако ремъка се разхлаби, могат да бъдат засегнати множество аксесоари.
Когато ремъка откаже, целият двигател е извън линия.
Временни ремъци

Адренажния ремък е назъбен, изработен от гума, който позволява коляновия вал да завърти разпределителния вал и отваря и затваря клапаните на двигателя синхронно с буталата. При превозни средства с късен модел, ремъка по същество замести металната верига за синхронизация.

Предимството на зъбния ремък над веригата за синхронизация е, че ако зъбният ремък не успее, има по-малък потенциал за повреда на клапаните и буталата.

Симптоми, причини и последици от повредени задвижващи ремъци

K-ремъци: Ако клиновият ремък се повреди, той ще скърца и аксесоарите може да не работят правилно. Ако се скъса, аксесоарите, които захранва, ще спрат да работят. Причините могат да включват обикновено износване или замърсяване с течност.

Серпантинови колани: Ако серпентинният колан се повреди, аксесоарите може да не работят правилно, автомобилът може да се затрудни или изобщо да не тръгне, а ремъкс може да издава звук от скърцане. Причините могат да включват напукване, износване или изплъзване , замърсяване с течност и лошо напрежение на ремъка.

Ремъци: Ако адренажен ремък се скъса, колата ви може да работи на празен ход, или можете да чуете шамарен звук от моторното отделение. Ако се скъса, колата ви изобщо няма да работи. Има и възможност за сериозни повреди на клапаните и буталата. Причините могат да включват износване, подхлъзване или замърсяване с течност.

Общи врагове на задвижващите ремъци

Пътната мръсотия, масло, вода и прекомерна топлина са врагове, които могат да причинят проблеми с ремъка, така че трябва да се уверите, че от колата ви не изтича масло и че когато доливате маслото, го правите внимателно. Уверете се, че прикритието под двигателя ви не е изчезнал или повреден, тъй като това е първата ви линия на защита срещу замърсители, които можете да вземете на пътя.

Препоръки

Трябва редовно да проверявате автомобила си от механик, за да определите дали вашите ремъци трябва да се регулират или сменят. Адренажните ремъци обикновено са дълготрайни, но като се имат предвид потенциалните последици, ако ремъкът се скъса, важността на редовните проверки не може да бъде преценена. Сероентиновите ремъци обикновено трябва да се сменят на всеки 80 000 км. Няма смисъл да продължавате да шофирате с износен или повреден ремък, защото в крайна сметка той ще се скъса и вие ще се окажете в опасност и евентуално се нуждаете от скъп ремонт