Казанлък
 
Севт Ауто

Какво кара маркучите да се издуват

Вашият радиатор служи за основна цел: той помага да се премахне топлината, събрана от охлаждащата течност на двигателя. Разбира се, за да направи това, охлаждащата течност трябва да премине през радиатора от двигателя. Тази работа се управлява от два маркуча на радиатора – един в горната част за работа с нагрятата охлаждаща течност и един в долната част за охладената охлаждаща течност.

Маркучите на радиатора са подложени на много износване, включително топлина и налягане. Ако сте забелязали, че един от маркучите се е подул (обикновено горният маркуч на радиатора). Първо и основно – подут маркуч представлява опасност. Той може да „гръмне“ по всяко време и трябва незабавно да бъде заменен от професионалист.

Защо маркучите се подуват

Има три основни причини маркучът да се подуе. Първият е твърде голям натиск. Ако наскоро сте сменили капачката на радиатора, има вероятност той да създава прекалено голямо налягане в системата. Второ, маркучите подлежат на износване отвътре навън. Ако вътрешността на маркуча е била износена, може да изглежда добре на случайно наблюдение, но гумата е станала много тънка. Понякога това създава мехурчета или мехури, но ако износването е значително, голяма част от маркуча може да набъбне.

И накрая, маркучите могат да се подуят, когато са изложени на много високи нагревания. Ако двигателят ви е прегрял (поради заседнал термостат, намаляла охлаждаща течност или по някаква друга причина), е възможно прегрятата охлаждаща течност да надуе маркуча.

Подутите маркучи трябва да бъдат сменени възможно най-скоро. Това се отнася за маркучите на радиатора, както и за други маркучи под капака. Маркучите за хидравличен волан и маркучите за спирачната течност също могат да се надуят и това винаги е знак за влошаване и предстояща повреда. Работете с надежден механик, за да замените маркучите.