Казанлък
 
Севт Ауто

Какво означават светлините на таблото за натиснат педал на съединителя и на спирачката

Автомобилите на Volkswagen и Audi имат светлина за почти всичко. Тези дни дори имат светлини, които да ви напомнят да натиснете педала на съединителя или спирачката! В зависимост от вида на предаването, който имате, ще имате една или друга светлина. Други производители също могат да използват тези светлини, но те се намират предимно при автомобили Volkswagen и Audi.

При ръчни трансмисии светлината на педала на съединителя е само напомняне, че съединителят трябва да бъде натиснат, преди двигателят да бъде стартиран. След като натиснете педала на съединителя, светлината трябва да изгасне и можете да започнете своето пътуване. Символът за тази светлина е жълт и е просто обувка с кръг около нея.

За разлика от светлината на съединителя, светлината на педала на спирачката за натискане е зелена на цвят. Само оборудвана с автоматични трансмисии, тази светлина ще светне след стартиране на двигателя и напомня на водача, че педалът на спирачката трябва да бъде натиснат, за да се измъкне от режим Паркинг. Щом сте стъпили на спирачката, светлината трябва да изгасне. Светлината на педала за натискане на спирачката е подобна на светлината на съединителя, но има допълнителни извити линии от двете страни, които да представят спирачните обувки.

Безопасно ли е да шофирате с включени тези светлини на таблото?

Нито една от тези светлини не трябва да се включва, докато шофирате. Лампичката на съединителя трябва да светне само преди стартирането на двигателя, а светлината на спирачната спирачка трябва да светне само докато все още сте в режим на паркиране.

Ако тези светлини са включени по друго време, това не означава непременно, че спирачките или съединителят имат проблем, тъй като това може да бъде причинено от проблем със софтуера на автомобила. Има отделни светлини, които предупреждават за всякакви проблеми със спирачките или съединителя. Ако тези светлини остават или се включват за грешен тип трансмисия във вашия автомобил, нашите сертифицирани техници са винаги на разположение, за да ви помогнат да стигнете до края на проблема.