Казанлък
 
Севт Ауто

Какво означават светлините на таблото

Предупредителната светлина на спирачката.
Причината: Ако тази светлина се появи, докато шофирате, най-вероятно сте оставили ръчната спирачка. Ако ръчната ви спирачка е изключена, но светлината все още свети, това може да означава, че количество спирачна течност намаляла или има сериозен проблем с вашата хидравлична спирачна система.

Решението: Ако забележите разлика в спирачките си, например, ако те се чувстват по меки или педалът потъне на пода, проблем, спрете и се обадете веднага на вашия автосервиз. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителната лампа на двигателя (ECU).
Причината: Сензор е открил проблем с вашия двигател. Тази светлина може да показва редица неща: прости проблеми, като капачката на горивото не е закрепена правилно, към по-големи проблеми със двигателя или системата за вредни емисии като дефектирал каталитичен преобразувател.

Решението: Дори ако автомобилът ви не изпитва никакви други симптоми, най-добре е да проверите това с диагностична машина в надежден гараж, за да определите проблема.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна лампа за акумулатора
Причината: Ако тази светлина не изгасне няколко секунди след стартиране на двигателя, може да има повреда в алтернатора, акумулатора или електрическата система, което означава, че колата не се зарежда сама по време на движение, което може да причини акумулатора да се изтощи и двигателят в крайна сметка да спре.

Решението: Ако тази светлина се включи, трябва да изключите всичко несъществено, което използва акумулатора, като отопление, климатик, радио, всички устройства за зареждане или седалки и всякакви отопляеми седалки. Не спирайте и не изключвайте двигателя си, защото колата може да не се стартира отново, затова изключете колата само след като сте някъде в безопасност.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна лампа за охлаждащата течност
Причината: Вашето ниво на охлаждащата течност е ниско. Без охлаждаща течност колата ще загрее, за да функционира и това може да причини повреда на двигателя, което може да бъде много скъпо за поправяне.

Решението: Първо, спрете, за да може двигателят да изстине. След това проверете нивата на охлаждащата течност на резервоара под капака. Бъдете много внимателни, когато отваряте капака на резервоара за охлаждащата течност, тъй като двигателят е все още горещ, можете да бъдете обезобразени чрез изтичане на пара. Ако светлината се върне отново, това може да означава, че имате пазхерметизиран радиатор или по-сериозен проблем, като издухана гарнитура на главата. Ако това е така, трябва колата ви да бъде огледана веднага.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна светлина на въздушната възглавница.
Причината: Има грешка с една или повече от въздушните възглавници.

Решението: Ако има повреда във вашата въздушна възглавница, трябва незабавно да се провери от механик. Ако пренебрегнете проблема и попаднете в злополука, въздушната възглавница може да не се активира при катастрофа, оставяйки вас и вашите пътници без защита. Освен това, той може да бъде активиран, когато най-малко очаквате, причинявайки нараняване.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Червена предупредителна светлина на предпазния колан.
Причината: Вие или пътник не носите предпазен колан, докато превозното средство е в движение.

Решението: Това е прост проблем за разрешаване, но и един от най-важните. Ако тази светлина светне по същество, означава, че някой в ​​колата не е с предпазен колан. Не забравяйте, че всички пътници, независимо дали са седнали отпред или отзад, трябва да носят предпазен колан по закон.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна лампа за налягане в гумите (TPMS).
Причината: Системата за следене на налягането в гумите е установила спад на налягането.

Решението: Може да имате спукана гума или може просто да се нуждае от помпене. Налягането на гумите ви може да повлияе на спирачния ви път и манипулирането, така че е най-добре да спрете и да проверите налягането в гумите и да ги напомпате, ако е необходимо.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна лампа за антиблокираща система (ABS).
Причината: В вашата ABS спирачна система има неизправност, която помага на вашия автомобил да спре в аварийни ситуации.

Решението: Ако спирачната система ABS работи, трябва да почувствате, че педалът на спирачката пулсира, когато спирате рязко. Ако това не е така, трябва да проверите автомобила възможно най-скоро, тъй като може да се повлияе на аварийното спиране. Ако индикаторът за ABS е включен и светлината на предупредителната спирачка се показва, това може да означава, че нещо сериозно не е наред с вашите спирачки. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Врата отворена предупредителна светлина.
Причината: Вашият багажник, капак или една от вратите на колата не е затворен правилно.

Решението: спрете и се уверете, че всички врати са затворени правилно. Възможно е да има нещо, което да е заседнало между вратата и да не му позволява да се заключи. Ако имате деца на задните седалки, е добре да включите предпазните ключалки за деца, за да се гарантира, че те не отварят вратите, когато колата е в движение

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна лампа за хидравличен волан.
Причината: Най-честата причина за появата на този индикатор е липсата на течност за кормилно управление, но може да има по-сериозен проблем със системата.

Решението: Спрете, изключете двигателя и проверете нивата на течността на кормилната система. Ако светлината продължава да свети, потърсете помощ, тъй като може да не е безопасно да продължите да шофирате.

Ако наскоро сте изключвали акумулатора, ще трябва да нулирате кормилната система. Завъртете волана си изцяло наляво и след това напълно дясно и след това шофирайте бавно за кратко разстояние.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна лампа само за дизелови автомобили.
Причината: Вашите подгряващи свещи, които са нагревателни елементи и помагат да стартирате двигателя, са повредени.

Решението: Нормално е предупредителната лампичка да се появи за секунда или две при старт, но ако остане по-дълго най-вероятно трябва да се смени.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителна лампа за филтър за твърди частици (DPF) само за дизелови автомобили.
Причината: С течение на времето DPF може да се запуши със сажди и ще трябва да се почисти. Честите къси пътувания или пътуванията с ниски скорости могат да запушат филтъра по-бързо.

Решението: Препоръчваме да почиствате DPF във вашия местен автоцентър на всеки шест месеца, за да помогнете за изгарянето на тези отлагания и да поддържате безпроблемно дизеловия си двигател. Не забравяйте, че е незаконно премахването на DPF от вашия автомобил и може да доведе до глоба.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-2.png

Предупредителен индикатор за слаб акумулатор само за хибридни или електрически автомобили.
Причината: Вашето превозно средство е с ниска мощност.

Решението: Това обикновено означава, че сте много близо до изчерпване на заредената ел. енергия и в зависимост от автомобила ви може да спре.

Колата ви ще започне да изразходва резервното гориво, но ако имате щепсел хибрид, може да включите в електрическа точка за зареждане в най-близката станция за зареждане. Уверете се, че следите измервателния уред, за да видите колко мощност остава по време на пътуването ви.