Казанлък
 
Севт Ауто

Какво означава когато двигателя “чука”

Ако двигателят ви издава шум, това означава, че има проблем. Грешното октаново гориво, натрупването на въглерод и лошите запалителни свещи могат да причинят чукване.

Предполага се, че двигателят с изгаряне работи безпроблемно от стартиране до изключване. Понякога двигателят ще произвежда шумове, които са трудни за диагностициране. Понякога, когато чуете странен звук, идващ под капака, може да не знаете какво да правите. „Чукащият“ звук е най-типичният шум от двигателя, показващ механичен проблем, който може да бъде отстранен, ако бъде диагностициран правилно и рано.

Отбелязано по-долу са няколко факта за това, защо двигателят чука и какво може да се направи, за да се разрешат тези проблеми.

Какво е чукането на двигателя?

Чукането във вашия двигател, може да означава един от няколко проблема. Някои могат лесно да бъдат фиксирани, докато други могат да показват големи щети. Чукащият звук често се появява, когато сместа въздух-гориво е неправилна. Ако не се отстрани, това може да причини повреда на буталото и стената на цилиндъра. Чук на звука може да бъде причинен и от липса на смазване в областта на горната част на цилиндъра. Обикновено това е звук от тиктакане, създаден от клапани и повдигачи, които са разхлабени или не получават достатъчно количество масло.

По принцип най-честата причина за чукането на двигателя е свързана с способността на двигателя да работи ефективно. Отбелязано по-долу са 3 от често срещаните причини за чукане на система за запалване и свързано с гориво.

  1. Горивото има ниско октаново чосло. Ако поставите гориво с октаново число твърде малко за вашия автомобил, това може да създаде чукане. Октановото число е мярката на способността на типа гориво да устои на преждевременната детонация на сместа въздух-гориво в двигателя. Изгарянето предизвиква чукане на звук, който чувате. За да предотвратите това, използвайте бензин с октаново гориво при или над това, което препоръчва производителят. Октанов бустер, който може да бъде закупен в магазин за авточасти, може да помогне за възстановяване на правилната октанова оценка и да спре чукането.
  2. Въглеродните отлагания ограничават ефективното изгаряне на горивото Необходимо е горивата за превозни средства да имат почистващ препарат за въглерод, но те може да не позволяват образуването на въглеродни отлагания. Докато горивото се смесва с кислород, то се изгаря. Тъй като бензинът и дизелът се състоят от множество въглеродни молекули, остатъкът от въглерод ще се образува върху клапани, свещи и други компоненти, участващи в процеса на горене. Това намалява обема вътре в цилиндъра и увеличава количеството на компресия. В повечето случаи използването на специален почистващ препарат или инжектор за горивни инжектори, предназначен за почистване на въглеродни отлагания върху компоненти на двигателя, може да реши този проблем.
  3. Неправилни запалителни свещи. Ако се използват някакви запалителни свещи, различни от препоръчаните от производителя, това може да причини чукащ звук, който чувате. Запалителната свещ има определен диапазон на топлина, което означава, че отнема топлината от горивната камера. Използването на грешна част може да попречи да работи правилно. Също така често се чука, когато разстоянието на запалителната свещ не е правилно зададено. Разстоянието на запалителната свещ е мястото, където свещта запалва сместа въздух-гориво, която спомага за захранването на автомобила. Твърде ограничената празнина създава искра, прекалено слаба, за да изпълни тази задача, а твърде широката празнина може изобщо да спре искрата да се запали или да се заблуди бързо. Решаването на тези видове проблеми с чукането на двигателя обикновено е доста просто и нещо, което повечето собственици на автомобили могат да направят сами. В други случаи може да е разумно да се свържете с професионален техник, който правилно да диагностицира източника на чукането и да препоръча правилния ремонт.