Казанлък
 
Севт Ауто

Какво правят ремъците отпред на двигателя

Ремъците захранват множество части като помпата на волана и климатика. Скъсан ремък на двигателя може да причини повреда на компонентите.


Още в “старите дни” двигателите с изгаряне използваха ремъци и шайби, за да захранват компоненти като водни помпи или климатични системи. Въпреки че технологиите са се подобрили, ремъците продължават да са жизненоважен компонент за повечето автомобили, камиони и джипове. Въпреки че всяко превозно средство има уникална система за задвижване на ремъка, проектирана за различни двигатели и конфигурации, обикновено има два типа ремъци: адренажен и серпентинов.

Серпентиновия ремък, който е разположен отпред на двигателя, е важна част, която контролира много различни функции на автомобила. Причината за името му е, че се увива около различни елементи, като змия. Този ремък управлява множество принадлежности като водна помпа, вентилатор на радиатора, алтернатор и климатична система.

Адренажния ремък е монтиран под капак на двигателя и е проектиран да управлява коляновия или разпределителния вал, който контролира времето на всички вътрешни компоненти на двигателя, като буталата и клапаните. За целите на тази статия ще се съсредоточим върху серпентинния ремък.

Този единичен ремък замества множествената система на ремъците, която някога се е виждала на двигатели. По-старите модели имаха по един колан за всеки аксесоар. Проблемът беше, че ако един колан се скъса, ще трябва да премахнете всички, за да замените лошия. Това не само отне много време за завършване, но често струва на потребителите много пари, за да плати на механик, за да завърши услугата.

Серпентиновия ремък е проектиран да реши тези проблеми. Той контролира всички тези компоненти. Задвижва се от коляновия вал и се върти във и от различни ролки на аксесоарната система. Някои превозни средства може да имат специален ремък за определени аксесоари, но в по-голямата си част един ремък върши много работа. Това намалява количеството труд, необходимо за подмяна на скъсан ремък, а също така намалява влаченето на мотора. Крайният резултат е по-ефективна система, която поддържа безпроблемна работа на всички задвижвани компоненти.

Колко дълго този ремък?

Серпантиновият ремък се използва всеки път, когато двигателят работи и тази постоянна работа поставя много износване върху него. Както всеки друг каучуков компонент в двигателния отсек, той е подложен на висока топлина и по този начин ще се износва с течение на времето. Продължителността на живота му ще зависи най-вече от вида на материала, от който е изработен. По-старите ремъци обикновено продължават около 80 000 км, докато новите, могат да издържат до 160 000км.

Най-добрият вариант е да гарантирате, че колата Ви получава редовна поддръжка и че ремъка се инспектира всеки път, когато подменяте моторното си масло и филтър. Също така е добра идея ремъка и шайбите да бъдат инспектирани по време на обслужване на радиатора или охладителната система. Ако се скъса, ще установите, че опитът ви за шофиране е повече от малко променен. Без него, вашата помпа на волана няма да работи, климатичната ви система няма да работи, а алтернаторът няма да работи. Автомобилът също може да се прегрее, тъй като водната помпа няма да работи, което бързо може да доведе до повреда на двигателя.

Всеки път, когато сменяте серпентиновия ремък, се препоръчва едновременно да се подменят ремъците и обтегачите. Това е услуга, която трябва да завърши професионално обучен механик, така че се свържете с местен мобилен механик, който да замени вашия ремък, както е препоръчано от вашия производител.