Казанлък
 
Севт Ауто

Какво причинява изпускателния колектор да се спука или изтича?

Колата ви има два колектора – всмукателен колектор и изпускателен колектор. И двете служат на основни цели, но най-вероятно да възникнат проблеми в дългосрочен план е изпускателният колектор. В зависимост от вашата марка и модел, колекторът ви може да бъде едно парче чугун с вградени в него канали / портове или може да бъде колекция от тръби, завързани заедно. Основната задача на изпускателния колектор е да вземе газовете от всеки цилиндър и да ги изпрати до изпускателната тръба.

Защо колекторите се напукват и текат

Както можете да си представите, изпускателните колектори са подложени на интензивна топлина. Те също са подложени на значително разширяване и свиване, докато се нагряват и охлаждат обратно. С течение на времето това води до умора на метала (както чугунът, така и други видове изпускателни колектори са обект на това). Тъй като умората се задълбочава, възможно е в колектора да се появят пукнатини.

Друг потенциален проблем се крие в уплътнението на изпускателния колектор. Уплътнението се намира между колектора и блока на двигателя и е проектирано да запечата малката празнина, която съществува между тези два компонента. Подобно на самия колектор, уплътнението е подложено на значителна топлина, както и на разширяване и свиване. В крайна сметка тя ще се провали (това е нормално и е причина за нищо повече от общо износване). Когато не успее, ще започне да тече.

Проблеми, свързани с пукнатините и течовете в колектора

Има няколко проблема, създадени с пукнатини и течове на изпускателния колектор. Първо, горещите изгорели газове вече излизат под капака, вместо да се изпращат надолу през изпускателната тръба. Това може да повреди пластмасови компоненти в двигателния отсек. Това може да стане и опасност за здравето, тъй като изгорелите газове могат да влязат в кабината на автомобила.

Има също така възможността това да повлияе на работата на двигателя. Ако вашият изпускателен колектор е спукан или изтича, обратното налягане в изпускателната система ще бъде неправилно, което може да намали мощността на двигателя, да причини разпръскване и други проблеми. Разбира се, вие също няма да преминете тестване на емисиите.