Казанлък
 
Севт Ауто

Какъв тип масло трябва да използвам?

Смяната на масло в колата ви е сред най-важните задачи за поддръжка на автомобила. Вашият двигател може да използва синтетично моторно масло, конвенционално или друг тип масло.


Смяната на маслото в колата ви е необходима за надеждността на двигателя, дълголетието и производителността. Има четири основни вида масло: органично, синтетично, полусинтетично и за високо пробег. Избраният от вас тип масло зависи от марката, модела и двигателя на вашия автомобил. Вижте ръководството на собственика на вашия автомобил, за да видите какъв тип масло е необходимо. Повечето автомобили приемат редовно синтетично масло. ПолуСинтетичното масло обикновено се изисква за тежкотоварни камиони с теглеща способност, докато масло с голям пробег често се препоръчва за автомобили с над 150 000 км за подобряване на производителността на по-старите двигатели.

Някои автомобили могат да работят на обикновени или синтетични масла. Собствениците на автомобили могат да изберат да използват синтетично масло, дори и да е по избор, за да подобрят цялостната работа на двигателя. Синтетичното масло, може да удължи интервалите между смяната на маслото, тъй като може да толерира по-висока производителност на двигателя по-добре от обикновеното масло. Ако ви е трудно да спазвате графика си за смяна на маслото, може да искате да помислите за преминаване към синтетично.

Собствениците на автомобили, които могат да поемат всеки тип масло, могат да превключват между обикновени и синтетични масла и дори да смесват видове масло, без да причиняват вреда на автомобила, но винаги проверявайте ръководството на собственика и се консултирайте с квалифициран техник, преди да направите каквито и да било промени.