Казанлък
 
Севт Ауто

Как да въртим гумите на колата

Отказът от гуми води до голяма част от автомобилни катастрофи всяка година. От тези автомобилни катастрофи, които се случват всяка година поради проблеми с гумите, почти половината са фатални.

Повечето автомобилни, както и производителите на автомобилни гуми са съгласни, гумите трябва да се въртят на всеки 10000 до 12000 км . Правилните интервали на въртене могат да намалят потенциала на водещите причини за произшествия, свързани с гумите, включително разделяне на протектора, издуване и недостатъчно надути гуми. Въпреки това, като просто предприемете действия за завъртане и проверка на гумите си, вие също сте в състояние да диагностицирате проблеми със своето окачване и кормилно управление и може да подобрите икономията на гориво.

Какво е въртене на гумите?
За тези, които може да не знаят, завъртането на гумите е актът на преместване на местоположението на колелата и гумите на вашия автомобил до друго място на превозното средство. Различните превозни средства са проектирани с различна конфигурация на теглото, кормилното управление и задвижващата ос. Това означава, че всички гуми не се износват равномерно в четирите ъгъла на автомобила. Различните видове превозни средства имат различни техники на въртене на гумите или препоръчани модели на въртене.

Разбиране на вашите автомобилни гуми
Ако наскоро сте закупили нов автомобил и се стремите да завършите по-голямата част от поддръжката сами, като започнете с поддържането на правилното износване на гумите. Въпреки това, дори и по-старите автомобили, трябва да бъдат поддържани и правилно завъртени.

Преди да започнете да мислите за въртене на гумите, за вас е важно да разберете какъв тип гуми имате, какъв размер са, правилното налягане на въздуха и кога гумата е определена като “износена” и се нуждае от смяна.

Стъпка 1: Определете размера на гумите си: Повечето гуми, произведени днес, попадат в метричната система „P“ за оразмеряване на гумите. Те са инсталирани от завода и са проектирани да подобрят или съответстват на дизайна на окачването на автомобила за максимална ефективност.

Някои гуми са направени за шофиране с висока производителност, докато други са проектирани за агресивни пътни условия или целогодишна употреба. Независимо от точната цел, първото нещо, което трябва да знаете за гумите на вашия автомобил, е какво означават числата:

Първото число е ширината на гумите (в милиметри).

Второто число е това, което се нарича съотношение на страните (което е височината на гумата . Това съотношение е процент от ширината на гумата).

Крайното обозначение ще бъде буквата “R” (което означава радиална гума), последвана от размера на диаметъра на колелата в инчове.

Последните числа, които трябва да се запишат на хартия, ще бъдат индексът на натоварване (две числа), последван от скоростта (буква, обикновено S, T, H, V или Z).

Ако имате спортен автомобил или седан, най-вероятно гумите ви имат рейтинг на скоростта H, V или Z. Ако автомобилът ви е пътуващ с кола, икономичен автомобил, най-вероятно ще имате гума с рейтинг S или T. Камионите са различни и могат да имат обозначение LT (лек камион). Въпреки това диаграмата за оразмеряване на гумите все още се прилага за тях, освен ако те не се измерват в инчове, например, 31 х 10,5 х 15 би била гума, която е 31 “висока, широка 10,5” и е инсталирана на колело с диаметър 15 “.

Налягането на гумата, документирано върху гумата; което означава, че гумата не трябва да се пълни над препоръчителното налягане в гумите, когато е студено (тъй като налягането в гумите ще се увеличи, когато е горещо). Този номер обаче НЕ е препоръчителното налягане в гумите за превозното средство.

За да намерите препоръчаното налягане в гумите на вашето превозно средство, погледнете от вътрешната страна на вратата на водача и намерете стикера с кода за дата, който ще изброява VIN номера на автомобила, но също така ще покаже препоръчителното налягане в гумите за вашия автомобил. Едно нещо, което хората са склонни да забравят е, че производителите на гуми произвеждат гуми за различни превозни средства, обаче, автомобилните производители избират гума, която съответства на техните отделни компоненти, автомобилният производител има последната дума за това какво препоръчва се за правилна работа, безопасност и ефективност.

Стъпка 3: Знайте как да четете износването на гумите:

Отделянето на време за завъртане на гумите ви е безполезно, освен ако не знаете как да “четете” износването на гумите си.

Гумите, които показват прекомерно износване на външните ръбове на гумите, са характерни, когато налягането в гумите е често е мека. Когато една гума е мека, тя има тенденция да “кара” от вътрешния и външния ръб повече, отколкото трябва. Ето защо и двете страни са износени.

Превишаването на налягането е пряката противоположност на недостатъчно надутите гуми: тези, които са прекалено напомпани , обикновено се износват повече в центъра. Това се дължи на факта, че при надуване гумата ще расте и ще се движи по центъра повече от равномерно, както е проектирана.

Лошото подравняване на окачването е, когато компонентите на предното окачване са повредени или неправилно подравнени. гумата, наклонена повече към вътрешността на колата, отколкото отвън. Ако износването е от външната страна на гумата, това е „навън“. И в двата случая това е предупредителен знак, че трябва да проверите компонентите на окачването си; тъй като има вероятност, че окачването е проблемно .

Как да въртите гуми
Реалният процес на въртене на гуми е доста прост. Първо, ще трябва да знаете какъв тип модел на въртене е най-подходящ за гумите, превозното средство и износването на гумите.

Стъпка 1: Намерете равна повърхност Не трябва да повдигате колата си върху всякакъв наклон, защото това ще увеличи шансовете на колата да се преобърне или колелото да се отклони.

Вземете инструменти и крик и се уверете, че автомобилът е в „Парк“ за автомобили с автоматична трансмисия или в предна предавка за ръчни трансмисии. Това ще гарантира, че колелата ви са „заключени“, за да можете лесно да премахнете гайките .

Стъпка 2: Повдигнете автомобила нагоре на четири независими стойки за крик: За да завъртите всичките четири гуми едновременно, ще трябва да повдигнете автомобила си на четири независими стойки за крик. Проверете в сервизното ръководство на вашия автомобил, за да намерите най-доброто място за поставяне на крикове за безопасност и правилна поддръжка.


Стъпка 3: Маркирайте дестинацията на гумите с тебешир: Професионалистите правят това – защо не и вие? Преди да започнете въртенето, маркирайте мястото, на което се върти гумата, с тебешир в горната или вътрешната страна на гумата. Това ще намали объркването, когато вземете гумите си да бъдат балансирани и се върнете, за да ги поставите обратно на превозното средство. Вижте вашето ръководство за въртене за справка.


Стъпка 4: Свалете главината или централната капачка: Някои превозни средства имат централна или капачка на главината, която покрива и предпазва гайките от сваляне.

Ако вашето превозно средство има център или капачка на главината, първо отстранете този елемент, преди да премахнете гайките. Най-добрият начин да свалите централна капачка е с отвертка с плоско острие. Намерете слота за отстраняване на капачката и внимателно извадете капачката от централната главина.

Стъпка 5: Разхлабете гайките на улея: Използвайте или гаечен гаечен ключ, или ударен въздух / електрически гаечен ключ, свалете гайките на капака на едно колело наведнъж.

Стъпка 5: Извадете колелото от главината: След като махнете гайките, свалете колелото и гумата от главината и я оставете да седи на главината, докато всичките четири гуми не бъдат отстранени.

Стъпка 6: Проверете налягането на гумите: Преди да преместите гумите на новото им място, проверете налягането в гумите и настройте налягането в гумите на препоръчителните настройки. Тази информация ще намерите в ръководството за употреба или отстрани на вратата на водача.

Стъпка 7: балансирайте гумите:

По време на тази стъпка можете също да прегледате гумите си за износване. Вижте горния раздел за описания на често срещаните индикатори за износване. Ако гумите ви са износени повече от нормалното, препоръчително е да имате инсталирани и балансирани нови гуми.

Стъпка 8: Закачете гумите до новото им местоназначение и поставете на главината: След като балансирате гумите си и проверите налягането на въздуха, ще дойде време да завъртите гумите до тяхното ново място. Надяваме се, че сте написали мястото, където трябва да завъртите гумите в стъпка 3 по-горе. Следвайте тези указания, за да завъртите лесно гумите си.

Стъпка 9: Инсталирайте гайките на всяко колело: тук се случват повечето аварии. Когато инсталирате гайките на всяко колело, целта е да се уверите, че колелото е монтирано правилно върху главината на колелото; Като цяло, повечето произшествия се дължат на неправилно инсталирани колела, гайки на напречни резби или неправилно затягащи се гайки.

Ръчно завийте гайките, докато не завъртите гайката на влека поне пет оборота. Това ще намали риска от грешка.