Казанлък
 
Севт Ауто

Как да гарантираме че горивните инжектори получават правилно напрежение

Неизправните инжектори за гориво влияят върху икономията на гориво и могат да причинят прекъсване на горивото. Уверете се, че инжекторът за гориво получава достатъчно мощност, за да работи правилно.

Ако двигателят ви работи грубо, може да има проблем със системата за подаване на гориво на автомобила. Наличието на дефектен инжектор може да накара един от вашите цилиндри да не се запали напълно, което ще изхвърли баланса на двигателя при всяка скорост. Това разрушава икономията на гориво, тъй като цялото гориво може да не гори и трябва да натиснете по-силно педала на газта, за да накарате колата да се движи.

Инжекторите за гориво са особен тип соленоиди, които са направени да задействат буталата си много бързо. Това позволява на инжектора да доставя прецизно количество гориво в цилиндъра, дори докато двигателят се върти при по-високи обороти. През целия живот на автомобила инжекторите се запалват милиони пъти и в крайна сметка могат да се износят или запушат, предотвратявайки правилното функциониране на двигателя.

Това ръководство ще се съсредоточи върху това да се уверите, че инжекторите получават правилното количество мощност и че самият инжектор няма прекалено голямо съпротивление. Възможно е инжекторът да причини проблеми, дори ако получава правилното напрежение. Те могат да се запушат, което ще намали пръскането вътре в цилиндъра. Това от своя страна кара горивото да не изгори напълно и ще създаде прекъсване.

  1. Тестване на съпротивлението на инжектора

Забележка: Някои двигатели имат пластмасови панели, които трябва да бъдат премахнати, преди да имате достъп до инжекторите. Обикновено са закрепени с болтове и могат да се свалят с основен комплект гедоре, включително удължител.

Стъпка 1: Уверете се, че ключът е изключен. Нямате нужда от мощност за този тест.

Стъпка 2: Извадете кабела на инжектора. Възможно е да има плъзгащо се заключване, което трябва да преместите, преди да можете да натиснете раздели, за да извадите кабела.

Стъпка 3: Задайте мултицета за измерване на ом. Задайте го на най-ниския диапазон, ако мултицета не се подрежда автоматично.

Стъпка 4: Поставете кабелите на мултицета, като се уверите, че те не се допират един до друг.

Инжекторите с висок импеданс са най-често срещаните в автомобилите днес. Те ще варират от 12 до 17 ома.

Инжекторите с нисък импеданс се намират при високопроизводителни и по-големи инжектори. Те имат много по-ниско съпротивление, обикновено около 2-5 ома.

Стъпка 5: Повторете с всички инжектори. Всички те трябва да имат съпротивление в рамките на половин ом един от друг.

Всяка основна разлика и този инжектор трябва да се провери, за да се увери, че той прави правилно впръскване.

Съвет: Можете да намерите правилното съпротивление на инжекторите, като търсите онлайн или в ръководството за ремонт на вашия автомобил.

2. Изпитване на инжекторно окабеляване

Стъпка 1: Включете колата. Завъртете ключа във втората позиция (ON) за този тест. Искате да тече захранването на батерията, но не искате двигателят да работи.

Стъпка 2: Използвайте най-ниския възможен диапазон, ако мултицета няма автоматичен обхват.

Стъпка 3: Докоснете отрицателния кабел на DVOM към заземен източник. Рамката на автомобила е свързана със земята, така че потърсете непокрито парче от рамката под капака.

Съвет: Някои DVOM-и имат алигаторни клипове, така че не е нужно да държите водещата позиция. Това освобождава ръцете ви, за да се съсредоточите върху получаването на положителна преднина в правилното място.

Стъпка 4: Поставете положителен кабел върху клемата на кабела.

Единият ще бъде свързан със заземяване и ще отчете 0 волта. Другият трябва да чете около 12 волта.

Стъпка 5: Повторете с всички инжекторни кабели. Оставете заземения кабел на място и тествайте всичките си кабелни снопчета на инжектора.

Всички те трябва да са около 12 волта. По-ниското отчитане означава, че има някъде излишно съпротивление в жицата.

Да се надяваме, че тези тестове са ви позволили да намерите проблема с горивните инжектори; но, както бе споменато по-горе, може да не е електрически проблем, който да доведе до неизправност на инжектора. Следващата стъпка, ако съпротивлението на инжектора е нормално, ще бъде премахването на инжектора и тестването на модела на пръскане, който създава на инжекторния тестер.