Казанлък
 
Севт Ауто

Как да диагностицирате проблемите на автомобила си когато не знаете нищо за автомобилите

Научете как можете да диагностицирате проблеми с автомобила, като проблеми с двигателя, без да използвате диагностични инструменти или някакви предварителни познания за автомобилите.

Автомобилната поддръжка и отстраняването на проблеми дори на основни проблеми могат да бъдат изключително сложни. С увеличаването на скоростта на автомобилите се въвеждат нови компютърно контролирани елементи и все по-сложни задвижвания, а нивото на трудност при диагностицирането и ремонта на проблем само нараства.

За тези, които не са механично образовани, решаването на проблеми с автомобила може да бъде обезсърчителен процес. За щастие има основно ниво на интуитивно диагностициране, което всеки може да направи с нищо повече от сетивата си. Това е така, защото повечето автомобили постоянно ще имат определени симптоми, които съответстват на определени проблеми. Най-малкото, да можеш да идентифицираш района, в който се намира проблемът, е огромна стъпка в подреждането на автомобилните проблеми.

1. Използвайте обонянието си

Стъпка 1: Проверете колата си за необичайни миризми. Различните миризми отвътре или отвън на вашия автомобил могат да показват проблеми с вашия автомобил.

За разлика от шума или вибрациите, необичайните миризми се откриват по-лесно, защото обикновено са по-забележими. В автомобила винаги ще има фонов шум и нормални вибрации, но миризмата обикновено е повече или по-малко неутрална.

Важно е да сте бдителни към странните миризми в колата си. Ето някои неща, на които трябва да внимавате (подредени по спешност).

Стъпка 2: Проверете за миризмата на изгорели газове вътре в колата. Миризмата на изгорели газове вътре в колата трябва да бъде голяма причина за безпокойство. Това е индикатор, че отработените газове влизат в кабината на колата от някъде под превозното средство.

Ако усещате отработените газове в колата си, спрете да шофирате и се обадете на квалифициран механик, който да прецени проблема, преди да шофирате отново. Изгорелите газове съдържат въглероден оксид, който може да причини загуба на съзнание и дори смърт при вдишване.

Стъпка 3: Проверете за миризмата на бензин или масло. Миризмата на бензин или масло обикновено показва, че има проблем с един от тези течности, изтичащи в отвора на двигателя.

Горивото може да изтече и от резервоара или отдолу под колата, но това би довело до събиране на локви гориво върху тротоара, което вероятно би било забелязано преди миризмата.

Уверете се, че имате механик, който да провери някоя от тези миризми веднага, тъй като проблемите, които ги причиняват, вероятно ще се влошат.

Стъпка 4: Проверете за миризмата на охлаждаща течност. Охлаждащата течност мирише уникално сладко и лесно се избира сред миризми, свързани с течове.

Ако изтича охлаждащата течност, вероятно двигателят не се охлажда достатъчно и може да се повреди в случай на прегряване. Свържете се с квалифициран специалист, за да разрешите всеки проблем с неидентифицирана миризма в автомобила.

Стъпка 5: Проверете за миризмата на сяра. Няколко различни части могат да причинят отделянето на миризма на сяра, ако се повредят или функционират неправилно. Те включват батерията и катализатора. Ако акумулаторът се презареди или каталитичният конвертор се повреди, тогава ще забележите миризмата на сяра в или около автомобила. В някои случаи проблемите с горивната система също могат да причинят тази миризма.

Стъпка 6: Проверете за миризмата на изгоряло дърво или каучук. Когато изпитват прекалено много триене и се нагряват, компонентите, които изпитват триене, могат да създават миризми, наподобяващи горящо дърво или каучук. Части като спирачните накладки или съединителя ще предизвикат такива миризми.

Стъпка 7: Проверете за миризмата на мухъл или плесен. Ако вашият интериор мирише на мухъл или плесен, проблемът вероятно се крие в системата за циркулация на въздуха. Миризмата вероятно произхожда от въздушния филтър в кабината, особено ако не е променен наскоро. Редица проблеми с променливотоковия или отоплителния блок също могат да причинят такава миризма.

2. Използвайте чувството си за допир

Вашите ръце и крака са еднакво полезни за диагностициране на механични проблеми. Ръцете ви могат да се използват за диагностициране на проблеми с всичко – от променлив ток и отоплителна система до управление.

Стъпка 1: Използвайте чувството си за допир. За да диагностицирате проблеми с автомобила, използвайки чувството си за докосване, няма нужда да обикаляте и да докосвате физически всеки компонент на вашия автомобил. Вместо това, използвайте го, за да усетите необичайни вибрации и други показатели, че нещо не е наред.

Стъпка 2: Проверете компонентите на таблото и централната конзола. За да направите кратка проверка на компонентите на таблото и централната конзола, докато автомобилът е паркиран, тествайте компоненти като мигачите, чистачките на предното стъкло, контролите за променлив ток и аудиосистемите, за да се уверите, че те работят правилно.

Стъпка 3: Завъртете контрола на вентилатора за променлив ток и поставете ръка пред вентилационния отвор, за да сте сигурни, че системата изпуска студен въздух. Ако променливотоковата система не работи правилно или ако копчето , които я управляват, не функционира, тогава трябва да се свържете със сертифициран техник.

Стъпка 4: Почувствайте волана си. Когато държите на волана, можете да използвате ръцете си, за да идентифицирате всички проблеми, които може да почувствате чрез волана:

Вибриращият или треперещият волан показва проблем с колелата или спирачките. Ако воланът се почувства разхлабен, това показва проблем с щанги и носачи . Ако воланът е трудно да се завърти, това показва проблем с компонентите на кормилното управление.

Ако воланът не реагира правилно, това показва проблем с кормилната колона.

Проблем с трансмисията може да затрудни смяната на скорости. Това също може да създаде проблеми при влизане и излизане от предавка. Можете да разпознаете този проблем веднага, ако обърнете внимание на това как се чувства трансмисията.

Стъпка 5: Почувствайте педалите. Краката ви също са много полезни, когато става въпрос за диагностициране на проблеми. След като възникне проблем с някой от педалите, той е лесен процес за идентифициране на източника на проблема.

Ако има проблем с педала за газ, например лоша реакция на дросела или ако педалът се придържа към пода, вероятно има механичен проблем с двигателя, системата за подаване на гориво или връщащата пружина в педала.

Ако има проблем при натискане на педала на спирачката, например вибрации или непреднамерено управление, тогава проблемът вероятно е в спирачната система на автомобила. Педалът, който вибрира, обикновено се дължи на деформирани спирачни ротори или повредени спирачни накладки.

Ако колата ви има ръчна скоростна кутия, тогава имате и педал на съединителя, с който да се справите. Най-често срещаният проблем с педала на съединителя е внезапната липса на съпротивление при натискане, което позволява на педала да премине по цялата дължина на пода, без да се връща като нормално.

3. Слушайте за всякакви странни звуци

Стъпка 1: Използвайте си слуха. Когато за пръв път започнете да шофирате, винаги внимавайте как звучи колата ви, когато двигателят е включен, докато шофирате и докато е в паркинг.

Запознайте се със звуците в колата си, когато всичко работи правилно, така че ще знаете кога нещата започват да звучат ненормално.

Например скърцащите звуци, чути при завъртане или управление, могат да показват различни проблеми, вариращи от износени удари и шарнирни връзки до повредено окачване.

От друга страна, щракането или пукането на звуци може да показва хлабави задвижващи ремъци, износени или неуравновесени гуми или ниско ниво на моторно масло. Странните шумове по време на спиране може да се дължат на сериозни проблеми със спирачните накладки, докато шумът от възпламеняване може да бъде причинен от още по-опасни условия, като влага в горивната система или неправилен работещ вентил за всмукване на въздух.

Ако чуете някой от тези шумове или други звуци, които не са на място, не забравяйте да ги отбележите и да ги опишете на квалифициран механик, който може да диагностицира проблема.

4. Внимавайте за всички предупредителни знаци

Стъпка 1: Следете проблемите. В по-голямата си част, когато шофирате, очите ви трябва да са на пътя напред. Когато случаят е такъв, единственият начин да се диагностицира механично проблемът визуално е да видите дим, идващ от предния капак. В този момент въпросът вероятно вече е доста тежък. Поради тази причина е полезно да разчитате на другите си сетива, за да изберете проблеми, преди да стигнат до този момент.

Стъпка 2: Проверете таблото за предупредителни светлини. Едно нещо, което определено трябва да следите, е таблото за управление.

На таблото има редица предупредителни лампи, които могат да ви кажат, когато има проблем.

Основната светлина, за която да следите, е светлината на Check Engine. Ако установите, че тази светлина е светила на таблото ви, го поставете диагностициран професионално от квалифициран техник