Казанлък
 
Севт Ауто

Как да диагностицирате трептенето на волана

Проблем със системата за окачване или задвижване на вашия автомобил ще предизвика треперещ волан. Гума и колело, които са извън баланс, могат да причинят вибрации.


По време на нормална работа колата ви трябва да кара гладко и последователно по улиците, по които се движите. Като шофьори ние почти не усещаме неравности, пукнатини или несъвършенства по пътищата поради напредналата технология, която включва системи за окачване и задвижване на съвременните превозни средства. Има обаче моменти, когато усещаме вибрация в волана, която се показва на определени пътища, с определена скорост или по всяко време, когато превозното средство се движи напред.

Тъй като на днешните превозни средства има множество компоненти, които могат да причинят треперене в волана, опитът да се намери точният източник може да бъде разочароващ и отнемащ време дори за най-опитните механици. Добавете факта, че множество компоненти на предницата могат да се износват или да се изравнят едновременно и ще разберете защо процесът на откриване на точната причина за вибрациите на волана може да отнеме много време и изключително детайлен процес.

Диагностициране на проблеми с баланса на гумите и колелата

Най-честата причина за вибрациите на волана се дължи на гумите и колелата, които изпадат от равновесие. Балансът на гумата / колелото е процесът на добавяне на тегло към колелото след инсталиране на нова гума. Всяка гума, която слиза от фабричния под, има някои несъвършенства в конструкцията или разпределението на теглото и изисква тежести, за да я балансира.

Най-добрият начин да определите дали треперенето на волана е причинено от това, че предните ви гуми и колела са извън баланса, е да накарате професионален техник за гуми да извърши проверка на баланса.

Обикновено предупредителните знаци, които водят до този проблем, включват:

Воланът вибрира, когато автомобилът достигне скорост на магистрала (80км/ ч и повече)
Треперенето се прогресира по-бързо, колкото по-бързо задвижва автомобила
Треперенето отшумява, когато намалите скоростта под магистралната скорост
Можете също да извършите някои проверки сами, за да определите дали балансът на гумата / колелото причинява вибрации на волана или не.

Проверете отстрани на гумите си за маркировки. Най-честата причина гумите и колелата да изпаднат от равновесие се дължат на това, че гумата се ударя в бордюра. Ако видите следи от удар отстрани на гумата, това е добра индикация, че гумата и колелото са извън баланс. Удрянето на обект ще измести баланса на теглото на гумата до мястото, където гумата е ударила обекта.

Друга проста проверка е да се провери страната на колелото, където първоначално са били инсталирани тежестите. Ако видите чисто петно ​​във формата на тегло на колелото отстрани на колелото си, вероятно теглото е отпаднало. Тази проверка е трудна за завършване от вътрешната страна на колелото, но ако можете, завъртете колелото вляво и огледайте и вътрешната страна.

Диагностициране на проблеми с лагерите на колелата

Лагерите на колелата закрепват главината на колелото към окачването на автомобила. Вътре в корпуса на лагера на колелото има смазка, проектирана да поддържа лагерите студени и да намалява натрупването на топлина, докато колелото се върти. С течение на времето лагерите на колелата са склонни да губят смазване и ако лагерите не бъдат подменени навреме, те могат да причинят разхлабване на главината на колелото.

Докато превозното средство се движи по пътя, разхлабеното колело ще вибрира, което може да се усети в волана. Ако лагерите на колелата не бъдат подменени скоро, те могат да се счупят, което ще доведе до падане на цялото колело / главина и да създаде опасна ситуация при шофиране.

Има много прост тест, който всеки начинаещ механик може да извърши, за да провери дали лагерите на колелата причиняват или не вибрациите. За да извършите тази проверка, ще трябва да следвате тези основни стъпки.

Стъпка 1: Повдигнете предния край на автомобила на крика.

Стъпка 2: Проверете гумата / колелото за хлабини в лагерите на колелата. Поставете двете си ръце върху гумата, за предпочитане с една ръка на 3-часова позиция на часовника, а другата на 9-часов часовник.

Натиснете и издърпайте гумата навътре и навън с две ръце. Ако направите това и чуете тропащ звук или колелото се движи свободно, докато разклащате гумата, това е добър индикатор, че лагерите на колелата са износени и трябва да бъдат сменени.

Стъпка 3: Сменете лагерите на колелата или накарайте механик да изпълни тази задача. Ако имате правилните инструменти и опит, подмяната на лагерите на колелата е доста проста работа, която трябва да завършите.

Но ако не го направите или просто не се чувствате удобно при изпълнение на тази задача, свържете се с механик, който може да замени вашите колесни лагери вместо вас. Това е опасна ситуация, която не искате да забавяте поправянето.

Проверка на проблеми с компонентите на окачването

Има множество компоненти, които се състоят от модерното окачване на предния край. Всяка от тези части е свързана с осигуряване на вход за управление, захранване на предните колела и поддържане на предното колело в една линия, така че автомобилът да се движи направо по пътя.

Неправилното подравняване на частите на окачването може да повлияе на стабилността на автомобила, а също и да предизвика треперене в волана. Треперенето обикновено се причинява от износени или разхлабени части на окачването, което причинява проблеми с подравняването.

За да разберете дали частите на окачването са износени или подравняването на окачването е неправилно, ще трябва да извършите следните проверки:

Стъпка 1: Проверете износването на щангите. Първите елементи, които искате да проверите за износване по отношение на вибрациите на волана, са щангите. Вижте вашето сервизно ръководство за точни инструкции и стъпки за това как трябва да ги инспектирате, тъй като конструкцията и местоположението им на всяко превозно средство са уникални.

Стъпка 2: Проверете втулките. Честа причина за вибрациите на волана при по-ниски скорости е, когато втулките на щангите, шенкела или контролните рамена са износени.

Първо повдигнете предния край на автомобила си и поставете предния край на стойките на крика

С помощта на фенерче огледайте втулките за наличие на порязвания, счупвания, прищипване, признаци на излишна грес или изпускане на втулките от скобите. Опитайте да преместите или размахвате частта на окачването, която е свързана с втулките. Ако частта се движи, втулките са се провалили и трябва да бъдат сменени.

Стъпка 3: Повечето автомобили имат предни ресори или амортисьори, които са свързани към долната контролна рама и са част от окачването.

За да проверите за износване, което може да причини вибрации в волана, извършете следните проверки:

Потърсете признаци на грес: Когато удар или подпора текат, обикновено ще намерите мазнина по протежение на стойката или на стойките на удара. Това може да означава, че ударите или подпорите са разхлабени, което води до вибрацията.

Проверете пружината за повреда: В някои случаи пружината ще се отдели от удара. Това също може да причини проблеми с вибрациите.

Проверете ударните приспособления: Ако крепежите са отпуснати, това определено ще доведе до трептене на предния край, а воланът ще вибрира. Това се забелязва веднага, след като превозното средство се движи напред или назад.

Ако сте завършили всички тези проверки и все още не можете да намерите източника на проблема или се нуждаете от допълнителен набор от професионални ръце, които да помогнат за отстраняването на проблема, свържете се със сертифициран механик, който ще се радва да ви помогне вие с проблема с вибрациите на волана.