Казанлък
 
Севт Ауто

Как да диагностицирате често срещаните проблеми с окачването

Можете да се насладите на комфортно и стабилно каране благодарение на системата за окачване на вашия автомобил – той абсорбира неравностите, намиращи се във всяка пътна настилка, и ви позволява да ускорявате, спирате и завивате безопасно.

Тъй като частите от окачването се износват с течение на времето, може да забележите, че возенето е по-грубо от обикновено. Износената система на окачването може да повлияе на спирачния ви път с до 20%, така че наистина е важно да се проверят всички проблеми възможно най-скоро.

Може да е трудно да забележите проблеми с окачването на автомобила, но има някои неща, на които можете да внимавате:

Общата стабилност на автомобила
Ако пружина или амортисьор в системата се е провиснала или счупила, автомобилът вероятно ще бъде по-нисък от едната страна от другата.

Паркирайте на равна повърхност и опитайте „теста за отскачане“. Облегнете цялата си тежест или отпред, или отзад на колата си, и обърнете голямо внимание колко пъти колата отскача, преди да спре. Ако продължава да скача повече от два или три пъти, има вероятност да има проблем.

Когато преминавате неравности по пътя, пружините във вашето окачване ще се компресират и разширяват, за да поемат всяко вертикално движение. След това амортисьорите поемат всяко движение, оставено пружината, което спира колата да не подскача. Течността, задържана във вашите амортисьори, понякога може да изтече, което в крайна сметка ще доведе до повреда на окачването. Ако можете, разгледайте амортисьорите (разположени под колата, близо до колелата). Ако са покрити с масло, има теч, който се нуждае от фиксиране.

Дълбочина на гумата
Гумите ви трябва да се износват сравнително равномерно с течение на времето, така че необичайният протектор на гуми може да бъде сигурен знак, че нещо не е съвсем правилно.

Ако вътрешната или външната страна на гумата на вашия автомобил е по-износена от останалите, това може да е резултат от неправилно функционираща система на окачването или неправилно подравняване на колелата.


Много неща могат да повлияят на управлението на вашия автомобил и да затруднят контрола му, като неправилно подравняване на колелата или лоша реакция на волана. При неуспешна система на окачване ще забележите задвижване или издърпване при завъртане на ъгли, понякога придружено от чукащ звук. Това би могло да бъде ефекта на повредена щанга , която вече не поддържа колата стабилна спрямо големината на завоя – сериозен риск за безопасността, ако се остави непроверен.