Казанлък
 
Севт Ауто

Как да знам кога да сменя автомобилните гуми

Автомобилните гуми се износват след километри по пътя. Проверете гумите за повреди и проверете дълбочината на протектора с монета, за да се уверите, че автомобилните гуми са в добра форма.

Повечето собственици на автомобили знаят, че гумите не издържат завинаги и шофирането на стари гуми може да бъде опасно. Когато имате равна или скъсана гума, знаете, че гумата ви трябва да бъде сменена. Има няколко други индикации, които означават, че трябва да замените гумите си за оптимална безопасност и управляемост, включително:

Щета

Износване на протектора

Проблеми с изпълнението

възраст

Сезонни нужди

Всеки от тези въпроси има свои усложнения, обяснени по-долу.

Фактор 1: щети

Някои повреди на гумите са очевидни, защото това води до изравняване на гумата; ако магазинът за гуми ви каже, че не може да бъде поправен безопасно, ще трябва да го замените. Но някои повреди на гумите не причиняват изравняване, но все пак не означава, че трябва да замените гумата:

балон, стърчащ от гума

Видимото „балонче“ в гумата, обикновено в страничната стена, но от време на време в областта на протектора, означава, че гумата е получила сериозни вътрешни повреди; не е безопасно да шофирате и трябва да бъде заменен.

гума с разрез в нея

Дълбокото нарязване, което вероятно ще забележите само ако е на страничната стена, може да стигне достатъчно дълбоко, за да направи гумата опасна; попитайте вашия механик.

ръчно премахване на пирон от гума

Ако видите предмет, вграден в протектора на гумата, какво да направите, зависи дали е вероятно обектът да е проникнал през целия път. Например, малък камък може да бъде вкарана в протектора, което не е голяма работа. Но остър предмет като пирон или винт е друг въпрос. Ако видите такъв проникващ обект:

Не карайте по-далеч, отколкото трябва, преди да ремонтирате гумата; оставяйки го да „запечата въздуха“ вероятно няма да работи дълго.

Можете да опитате сами да поправите малко спукване (след премахване на обекта), което е доста лесно с комплекти, които можете да получите в магазина си за авточасти. Следвайте инструкциите на производителя и не забравяйте редовно да проверявате налягането на въздуха след ремонта.

Сервизите за гуми могат да поправят някои пробиви, но някои пробиви причиняват структурни повреди и не могат да бъдат поправени. Ако не можете да го поправите, ще трябва да смените гумата.

Фактор 2: Производителност

Видът, който означава, че гумата се нуждае от смяна, е един от два различни проблема: гумата се нуждае от въздух поне веднъж седмично или има вибрация при возене или волана (или има бръмчащ шум, идващ от гумата).

гумата се проверява за въздух

Проверката на въздуха на гумите ви редовно е важна както за безопасността, така и за икономията на гориво. Ако тези проверки покажат, че някоя от гумите ви се понижава (проверете ръководството на собственика за препоръчаното налягане) след седмица или по-малко, може да се наложи гумата ви да бъде сменена. Течовете могат да бъдат причинени и от напукани или вдлъбнати колела, така че проверете квалифициран механик за източника на изпускане.

Вибрациите при возене или волана могат да бъдат причинени от износени гуми, но по-честата причина е балансът на колелата. Например, балансиращото тегло може да е спаднало. Шум, бръмчане, което изглежда идва от гумите ви, също може да показва проблем с баланса. Сервизите за гуми могат лесно да проверят този баланс, а пребалансирането на колелата е много по-евтино от подмяната на гума, така че разгледайте това преди да се спрете на подмяната.

Фактор 3: Износване на протектора

Гумите трябва да се сменят, когато протекторът им е твърде износен, но колко износен е твърде износен? Отговорът е двоен: първо, ако износването е драстично неравномерно (т.е. много повече от едната страна, отколкото от другата, или само на някои петна по гумата), вероятно ще трябва да смените гумата, но също толкова важно , ще искате едновременно да подравните колелата, тъй като лошото подравняване е причина за повечето неравномерно износване, а вие ще искате да запазите същия проблем с новата си гума.

Но ако износването е сравнително равномерно на протектора (или малко повече по външния ръб, което също е нормално), тогава ще трябва да измерите дълбочината на протектора.

Фактор 4: Възраст

Докато повечето гуми се износват или се повреждат, някои успяват да я направят до „стара възраст“. Ако гумите ви са на десет или повече години, те определено се нуждаят от подмяна, а шест години е по-безопасна максимална възраст. В много горещ климат гумите могат да остаряват дори по-бързо от това.

гума, показваща пукнатини

Един проблем, свързан с възрастта, който можете да проверите: Ако страничните стени показват мрежа от пукнатини като паяжина, гумата изпитва „суха гниене“ и трябва да бъде заменена.

Фактор 5: Сезон

При много студени или снежни изкачвания много шофьори избират да запазят два комплекта гуми, един за зимата и един за останалото време. Съвременните зимни гуми са далеч подобрени от тези от предно поколение, като дават значително по-добро сцепление в снега и студената настилка от летните или дори „всички сезони” гуми. Изпълнението на студеното време обаче идва с разходи, носещи (и следователно разходи), икономия на гориво, а понякога и шум, поради което може да бъде изгодно да имате два комплекта.

Неща, които трябва да запомните, когато подменяте гума

Ако една или повече ваши гуми трябва да бъдат заменени, трябва да имате предвид още три фактора:

Дали да замените едновременно всички гуми

Как да шофирате с новата си гума

Като цяло е препоръчително да сменяте гуми по двойки (и отпред, или отзад), освен ако другата гума е сравнително нова и подмяната е поради необичайни повреди. Също така е много лоша идея да имате несъответстващи (по размер или модел) гуми отстрани, тъй като различните характеристики на работа могат да бъдат опасни при спешни случаи.

Съвет: Ако подменяте две гуми и колата ви използва една и съща гума отпред и отзад (някои не са), тогава е най-добре да поставите новите гуми отпред на задвижване на предните колела автомобил и в задната част на автомобил със задно задвижване.

Най-добре е колелата да са подравнени при смяна на гуми, освен ако:

Изминаха по-малко от две години от последното ви изравняване

Старите ви гуми не показваха необичайни модели на износване

Не сте били в инциденти или сте удряли много неравности от последното си изравняване

Вие не променяте нищо друго

Внимание: Ако получите една или повече гуми, заменени, моля, не забравяйте, че новите гуми понякога са покрити с вещества, които ги правят хлъзгави за малко; карайте особено внимателно първите 50 или 100 км.

Ако гумите ви се носят неравномерно или ако едната гума се износва по-бързо от другата, не забравяйте че имате професионален механик, и прегледайте гумите, за да разберете и отстраните проблема. Шофирането на износени гуми може да бъде опасно, тъй като те не осигуряват достатъчно сцепление на пътя.