Казанлък
 
Севт Ауто

Как да инсталирате изпускателна система на колата си

Изпускателната система на вашето превозно средство играе няколко изключително важни роли в поддържането на ефективната и тиха работа на автомобила ви. Той помага за преместването на отработените газове, създадени от двигателя, от предната част на автомобила към задната част. Някои компоненти на изпускателната система, като резонатора и заглушителя, също имат ръка за успокояване на звука на двигателя. Без изпускателна система всеки автомобил би звучал толкова силно, колкото състезателен автомобил.

Ако искате да инсталирате нова изпускателна система, има голям шанс, че или искате да надстроите ауспуха на вашия автомобил за звук и производителност, или може би съществуващата изпускателна система на вашия автомобил е стара и ръждясала и вече не работи. работата му ефективно. С правилните инструменти, части и търпение можете сами да извършите инсталация на изпускателна система. Тази работа е доста права, стига да използвате точно пригодени резервни части.

Ако търсите няколко допълнителни конски сили и по-дълбок звук, това ще бъде забавно надграждане, което може да повдигне няколко любопитни вежди, след като инсталацията приключи.

1. Как работи изпускателната система

Има пет основни компонента, които съставляват цялата изпускателна система.

Съвет: Тази статия ще говори за смяна на изпускателната система от задната страна на каталитичния конвертор.

2. Инсталиране на изпускателната система

Съвет: Закупуването на комплект за смяна на изпускателната система обикновено включва новия хардуер, уплътнения и захващачи

Стъпка 1: Закупуване на ауспуха. Препоръчва се закупуване на изпускателна система за вашия конкретен автомобил. Можете да търсите около най-добрите оферти за фабрична подмяна.

Съвет: Повечето части могат да бъдат получени от местен магазин за части, онлайн, или от дилъра на вашия автомобилен производител.

Съвет: Винаги проверявайте местните закони за инсталиране на ауспух, за да сте сигурни, че това е законно за използване на пътя или нещо подобно.

Стъпка 2: Паркирайте върху равна повърхност. Уверете се, че автомобилът е разположен върху равна повърхност и е изключен.

Стъпка 3: Повдигнете колата. Безопасно повдигнете превозното средство от земята с подов крик и стойки за безопасност. Поставете всички четири точки на крик под превозното средство.

Стъпка 4: Напръскайте системата. Пръскайте щедро целия хардуер (гайки и болтове) и го оставете да се накисне в продължение на 5 минути.

Стъпка 5: Извадете заглушителя. Започнете отзад на превозното средство и първо извадете заглушителя.

Трябва да има два болта, които да извадите от заглушителя. След като хардуерът бъде отстранен, плъзнете ауспуха от гумените закачалки и го извадете напълно от колата.

Оставете го настрана. Ако вашето превозно средство е оборудвано с два заглушителя, ще повторите процеса за втория заглушител.

Съвет: пръскането на WD40 върху гумените закачалки ще помогне при изплъзване и върху компонентите на изпускателната система

Стъпка 6: Отстранете каталитичния конвертор. Извадете болтовете от каталитичния конвертор.

Фланецът свързан към края на каталитичния конвертор, може да има два или три болта, които са прикрепени и ще трябва да бъдат отстранени. След като той бъде премахнат, плъзнете тръбата от гумените закачалки и я оставете настрана.

Стъпка 7: Свалете гумените закачалки. Извадете старите гумени закачалки от автомобила и ги заменете с новите.

Стъпка 8: Поставете новите гумени закачалки. Плъзнете новия среден тръбопровод към новите гумени закачалки.

Стъпка 9: Поставете новия ауспух към новите гумени закачалки.

Стъпка 10: Сложете новото уплътнение. Инсталирайте ново уплътнение между катализатора и новия ауспух. Използвайте новия хардуер, за да закрепите този фланец заедно. Затегнете на ръка.

Стъпка 11: Закрепете фланеца. Намерете фланеца, който прилепва към средния тръбопровод към заглушителя. Инсталирайте ново уплътнение и закрепете фланеца заедно с новия хардуер на ръка.

Стъпка 12: Затегнете болтовете. Фина настройка на поставянето на изпускателната система. Затегнете болтовете надолу на всеки фланец и проверете дали ауспухът виси свободно върху гумените закачалки.

Уверете се, че тя не е притисната към рамата на автомобила, резервоара или топлинните екрани. Болтовете трябва да бъдат затегнати.

Стъпка 13: Проверете работата си. Докато превозното средство все още е във въздуха, стартирайте го и слушайте новия ауспух. Проверете всеки фланец за някакви признаци на изтичане на отработени газове. Вие също трябва да можете да чуете теч, ако има такъв.

Стъпка 14: Върнете колата на земята. След като се уверите, че няма течове, изключете автомобила. Използвайте крик, за да премахнете стойките и спуснете колата обратно на земята.

Независимо дали сте сменили ауспуха си поради повреда или сте решили да го надстроите за производителност, не забравяйте винаги да внимавате, когато шофирате по алеи, препятствия на скоростта и спадове. Ауспухът е изложен под колата и може да се повреди, ако се изтеглите на алеята твърде бързо. Ако живеете в райони, в които има сняг, не забравяйте да мият колата ви седмично през тези зимни месеци, за да предотвратите излагането на ауспуха и други компоненти под превозното средство да се превърнат в ръжда.

Ако не ви е удобно сами да подменяте изпускателната система на вашия автомобил, попитайте професионален механик, който да ви помогне да замените закачалките, уплътнението на колектора или катализатора.