Казанлък
 
Севт Ауто

Как да карате автомобила си с ръчна скоростна кутия със счупен съединител

Ако карате кола с ръчна скоростна кутия, вероятно ще дойде момент във времето, когато съединителят се износва или педалът на съединителя се счупи. Обикновено педалите на съединителя са здрави и не се провалят – въпреки че все още е възможно педалът да се счупи при въртенето, рамото на педала или в някоя от връзките или кабелите,

Предупреждение: Шофирането на автомобила ви, докато съединителят е счупен, вероятно ще доведе до допълнителни щети или на съединителя, на скоростната кутия, на превключвателя или на вашия стартер. Използвайте го само в краен случай.


Стартирайте двигателя си без съединител

Ако колата ви е оборудвана с ръчна трансмисия и педалът на съединителя ви се счупи, първото ви предизвикателство ще бъде да стартирате автомобила си. Всеки съвременен автомобил с ръчна трансмисия има превключвател за блокиране на запалването, който предотвратява стартирането на вашия автомобил в предавка.

Стъпка 1: Поставете автомобила си без препятствия пред вас.

Помолете приятели и странични хора наблизо, за да ви бутат.

Поставете трансмисията си в центъра, неутрално положение и седнете на шофьорското място.

Накарайте тласкачите да бутат автомобила си в лентата, докато управлявате. Уверете се, че не натискайте спирачката, докато колата ви се помага или можете да нараните някой от помощниците си.

Натиснете педала на съединителя към пода, дори ако педалът не работи правилно.

Когато завъртите ключа, двигателят ви може да не превърти, ако има превключвател за блокиране на запалването, свързан с педала на съединителя.

Ако колата ви не е оборудвана с превключвател за заключване на запалването на съединителя, колата ви ще се придърпа напред, когато завъртите ключа.

Продължавайте да задействате запалването, докато двигателят на вашия автомобил не стартира. Не натискайте ключа по-дълго от пет секунди или можете да причините повреда на стартера или да претоварите запалването си и да изгорите предпазителя му.

Когато двигателят стартира, спрете да задвижвате и шофирайте бавно и внимателно встрани.

Стъпка 3: Стартирайте колата си на неутрална. Ако не можете да стартирате автомобила си на скорост, стартирайте колата си в неутрална.

Автомобилите с ръчна скоростна кутия могат да бъдат стартирани, ако предавките са в неутрално положение, без съединителя да е натиснат.

Когато двигателят стартира и работи на празен ход, включете на първа предавка насила.

Двигателят може да спре, ако включи предавка по такъв рязък начин. Това може да отнеме няколко опита за успех.

Ако скоростния лост включи в предавка и двигателят ви остане да работи, дайте на колата си малко газ и започнете да ускорявате бавно.

Превключвайте без съединител

Преместването е възможно без съединител. Необходима е малко практика за извършване на бързи смени, но дори и да пропуснете смяната за първи път, можете да опитате отново без последствие.

Стъпка 1: Ускорете до точката, в която трябва да превключите. Някои превозни средства са оборудвани с предупреждения или индикатори, които светят, когато трябва да преминете към следващата най-висока предавка.

Стъпка 2: Издърпайте скоростния лост от предавка. Едновременно пуснете педала на газта и издърпайте скоростния лост от текущата му предавка.

Ако го отпуснете внимателно, няма да отнеме твърде много усилия, за да издърпате превключвателя извън предавката.

Искате да отидете в неутрална, преди колата да започне да намалява. Ако колата се забави, преди да я извадите от предавка, ще трябва да ускорите и да опитате отново.

Стъпка 3: Принудително превключване на скоростния лост в следващата най-висока предавка. Ако сте карали на първа предавка, ще смените на втора предавка.

Стъпка 4: Повторете опитите за принудително превключване на предавките според нуждите. Ако оборотите се спуснат до празен ход и не сте задействали следващата предавка, вдигнете оборотите на двигателя нагоре и отново надолу, докато се опитвате да натиснете скоростния лост в предавка.

Когато превключването на предавката се плъзне в предавка, бързо натиснете газта.

Ще настъпи значителен удар, когато предавката се включи в следващата предавка.

Стъпка 5: Ускорете отново и повторете. Ускорете и повторете, за да превключите в следващата най-висока предавка.

Сменете предавката си без съединител

Стъпка 1: Когато имате нужда от смяна надолу, издърпайте скоростния лост от текущата му предавка. Имате няколко секунди да направите това, така че не бързайте с процеса.

Стъпка 2: Увеличете оборотите RPM . Форсирайте двигателя до приблизително оборотите на двигателя, където бихте могли да преминете към следващата предавка.

Например, на бензинов двигател обикновено бихте превключили с около 3000 оборота в минута. Форсирайте двигателя до тази скорост, докато сте в неутрална.

скоростния лостпревключването на предавките в долната предавка. Когато сте със скорост на въртене на двигателя, едновременно освободете педала на газта и принудете скоростния лост на предавката в следващата предавка надолу.

Ако не работи при първия ви опит, повторете го бързо.

Стъпка 4: Щом предавката се задейства , дайте й малко газ, за ​​да продължи да шофира.

Повторете го, колкото е необходимо, за да забавите скоростта.

Когато карате автомобила си със съединител, който не работи правилно, правете това много пестеливо и само в краен случай. След като стигнете до вашата дестинация, консултирайте се с механик, за съединителя ви и да го поправите при необходимост.