Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отблокирате дръжката на вратата на автомобила

Това, че дръжката на вратата на колата ви се забива, е разочароващо дали трябва да влезете или излезете от превозно средство или да поставите предмети в багажника за съхранение. Счупената или повредена ключалка на вратата обикновено трябва да бъде заменена от професионален механик. Повечето собственици на автомобили, камиони и джипове никога няма да изпитат чувството на неудовлетвореност от необходимостта да се обадят на механик, който да им помогне да се отлепят дръжката на вратата на колата. Въпреки това, тъй като законът на Мърфи диктува, че това ще се случи, когато трябва да отидете някъде, добре е да знаете бързо решение.

Има няколко причини, че дръжката на вратата ви може да се заклещи и да попречи на вратата да се отвори. Отбелязано по-долу са няколко стъпки, които трябва да предприемете, преди да се обадите на механик, за да проверите защо вратата няма да се отвори.

Определете кои врати имат проблема

Първата стъпка, която трябва да направите, е да определите коя врата или вратите не могат да се отворят. Ако не можете да отворите една врата, опитайте друга врата, за да видите дали тя се отваря. Ако всички врати остават заключени, проблемът може да е с дистанционното заключване или самата повредена брава. В повечето случаи, когато една врата не се отвори, това се дължи на счупена дръжка – което ще изисква подмяна. Докато можете да влезете в превозното средство, трябва да можете да се качите на шофьорското място и да шофирате спокойно до вкъщи, ако нямате време да се свържете с механик, за да намерите проблема и да направите правилния ремонт.

Опитайте се да отворите вратата отвътре

След като определите, че само една врата има проблем с отварянето, можете да опитате да отворите вратата отвътре. Ако това работи, проблемът може да е с външната дръжка на врата. Понякога отварянето на вратата отвътре освобождава механизма на вратата и му позволява да работи правилно. Ако смятате, че това е така, опитайте да отворите и затворите вратата няколко пъти, за да сте сигурни, че проблемът е решен. Възможно е също така ключалката на вратата да е ръждясала или залепена, така че почистването на капачето на вратата с WD-40 може да помогне. Можете също така да искате да се консултирате с механик, за да се уверите, че не е предупреждение, че механизмът може да се нуждае от ремонт или подмяна.

Чести причини за повреда на ключалката на вратата

Много проблеми с ключалките на вратите за кола се случват при по-стари автомобили и са резултат от нормална употреба. С течение на времето компонентите се износват и затрудняват отварянето и затварянето. Водата също може да попадне в тази област и да причини ръжда, което ще се отрази на резето след определен период от време. Затварянето на вратата може да огъне механизма върху ключалката и да затрудни затварянето. Това може да причини ключалката да се забие вътре, защото е леко огъната.

Ремонти за закопчалка или счупена врата

Смазването на ключалката на вратата може да й позволи да се отвори и затвори, ако виновникът е ръждата. Трябва да забележите разлика веднага, ако това се грижи за проблема. Ако тази стъпка не отстрани проблема, може да се наложи механизмът за заключване на вратата да бъде заменен.

Важно е да не шофирате превозно средство с резе, което не работи правилно. Можете да се заключите в превозното средство, ако сте в злополука, което може да ви застраши. Врата, която не остава затворена, е също толкова опасна и може да се отвори, докато шофирате с висока скорост. Ако закопчалката на вратата ви се повреди или се е залепила, незабавно я огледайте професионално.