Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отворите вратата на резервоара за гориво когато е блокирала

горивните врати се затварят и не се отварят, ако има дефектна вътрешна пружина или лост, липса на смазване или изкривена врата за гориво.

Една от най-смущаващите ситуации, които може да изпита собственик на автомобил, е да се покаже на бензиностанция с кола със залепена горивна врата. Винаги изглежда, че „Мърфи“ и неговият „Закон“ са склонни да изскачат в най-неудобните моменти. Такъв е случаят, когато става въпрос за откриването, че вратата на горивото на вашия автомобил няма да се отвори, както е проектирано.

Независимо дали се дължи на вътрешна пружина, липса на смазване, изкривена врата за гориво или проблеми с лоста за задействане на бутон вътре в автомобила, има няколко начина, по които можете да отстраните какво причинява този проблем, така че да можете да се свържете с местен професионален механик и да поправите повредения капак на капачката.

Отбелязано по-долу са някои от най-често срещаните методи за отстраняване на неизправности, за да разберете защо тази врата на горивото на вашия автомобил няма да се отвори.

1. Проверете лоста или бутона на вратата за гориво

На много съвременни автомобили, камиони и джипове горивната врата се заключва отвън, за да се предотврати неоторизираните лица да отворят горивната врата и потенциално да подправят или откраднат бензиновото или дизеловото гориво, което захранва вашето превозно средство. Самата врата за гориво се задейства отворена чрез механичен лост или превключвател с бутон.

Устройствата за управление на горивната врата с лост обикновено са прикрепени към пружинен заключващ механизъм, разположен зад горивната врата. Докато нивото се изтегля във посока нагоре, едновременно се изтегля кабел, прикрепен към лоста и към пружинното заключващо устройство. Когато това се случи, пружинната брава ще „щракне“ вратата за гориво отворена, което ви позволява да поставите гориво вътре в резервоара за гориво.

При задействане на бутон на горивната врата, електронен сигнал се изпраща през електрически проводници до соленоид, който задейства заключващия механизъм. Този тип система за управление изпраща електрически сигнал през реле, до кутията с предпазители, към проводника, който е прикрепен към соленоида и след това към самия соленоид.

Тъй като има много устройства за заключване на врати и системи за гориво, които се активират вътре в превозното средство; има различни стъпки, които трябва да предприемете, за да отстраните какво причинява проблема. Отбелязано по-долу са стъпките, които трябва да следвате, за да проследите проблемите с механична, кабелна горивна врата и електрическа врата с гориво:

Стъпка 1: Проверете лоста за повреди: В много случаи механично задвижваната горивна врата няма да може да се отвори, ако има механична повреда на самата дръжка. В много случаи дръжката е свързана с кабел на пода от страната на водача. Тази връзка може да се прекъсне, ако дръжката е издърпана достатъчно силно.

За да проверите този компонент за повреди, следвайте тези указания:

Проверете връзката от лоста към кабела. Ако връзката е прекъсната, ще трябва да закупите нов лост от магазина за авточасти или дилъра и да замените лоста.

Стъпка 2: Проследете кабела на проводника от лоста до вратата за гориво: Ако по време на първоначалния си физически преглед установите, че лостът и връзката към жицата са добри, ще трябва да проследите жицата до вратата за гориво.

Добра идея е втори човек да ви помогне при този изпит, тъй като един човек ще трябва да дръпне лоста при източника, а другият проверява връзката на горивната врата за активност на кабела.

Намерете кабелната връзка, свързана зад вратата на горивото. В много случаи ще трябва да махнете капака зад багажника, за да получите достъп до кабела на вратата за гориво.

Докато един човек се дърпа нагоре по кабела, обърнете внимание на действието на кабела. Ако кабелът се движи, но вратата не щракне, проблемът ще бъде заключващият механизъм, а не кабелът. Ако кабелът не се движи, но е закрепен на лоста, ще трябва да извадите и подмените кабела, тъй като най-вероятно е повреден някъде между двете връзки.

Стъпки за отстраняване на проблеми с електрическа врата с гориво:

Повечето съвременни автомобили имат електрически механизъм за заключване на вратата с гориво. Този тип система използва бутон, който обикновено се намира на арматурното табло, централната конзола или на пода, който при активиране изпраща електрически сигнал към заключващия механизъм зад вратата на горивото.

Има няколко компонента, които могат да доведат до неизправност на тази система, поради което винаги е добра идея да се отложи на експертизата на професионален механик, за да завършите тази проверка за отстраняване на неизправности.

Въпреки това, за целите на образованието, може да се повредят няколко от следните компоненти, които причиняват неработещата врата на горивото:

Бутонът или активаторът вътре в кабината на автомобила

Релевият превключвател свързан към заключващия соленоид

Предпазителят, който активира соленоида

Проводниците, които вървят от бутона до релето

Заключващият цилиндър

Електрическият соленоид

След като бъде намерен счупеният компонент, той ще трябва да бъде заменен, за да възстанови функцията на вратата на горивото. Ако откриете, че някой от горните проблеми съществува с вашата горивна врата, свържете се с професионален механик, който да поправи вратата на горивото на вашия автомобил или закупете и прегледайте точните стъпки, посочени в сервизното ръководство на вашия автомобил, за да завършите тази услуга независимо.

2. Проверка на вратата за гориво за повреда

Ако вътрешните кабели, дръжки, бутони или електрически компоненти, които работят с вратата, са в добро състояние, проблемът с заключената врата за гориво най-вероятно допринася за повреждането на самата врата или на компонентите, които съдържат вратата и заключващия механизъм.

За да разрешите този проблем, първо ще трябва да намерите начин да отворите вратата. В зависимост от типа на механизма за активиране, който имате (кабелен или електрически соленоид), ще определите как можете да отворите вратата, без да повредите вратата или други компоненти.

Стъпка 1: Опитайте да получите достъп до кабела, който задейства ключалката зад вратата за гориво: Ако имате заключена с кабел, може да успеете да отворите вратата, като премахнете вътрешността отстрани, където се намира вратата на горивната клетка, и ръчно издърпване на кабела, докато вратата „изскочи“ да се отключи.

Ако този метод не работи, може да се наложи да се свържете с професионален механик, за да завършите услугата му вместо вас.

Стъпка 2: Намерете бутона за ръчно освобождаване зад вратата на горивото на електрически задвижвани врати с гориво: Повечето местни и чуждестранни производители на автомобили имат бутон, разположен на гърба на вратата за гориво, който може да бъде натиснат ръчно, за да отключите вратата

Ако можете да натиснете този бутон и вратата се отключи, повредената е свързана с електрически проблем.

Стъпка 3: Проверете двама вероятни заподозрени: буталото и отворената пружина: На повечето електрически врати за гориво има две части, които понякога се провалят. Първото е буталото, което осигурява вратата на автомобила, когато е заключена. Това бутало ще се отвори, когато соленоидът е активиран.

За да проверите работата на тази част, ще ви трябва втори човек. Следвайте тези указания:

Ако буталото щракне заключено, асистентът ви натисне бутона за отключване на вратата в превозното средство. Ако буталото изскочи, проблемът може да е със самата врата или където буталото се свързва с вратата на горивото.

Проверете отворената пружина:

Опитайте се да преместите вратата отворена и затворена (без да заключвате горивната врата), за да инспектирате действието на пружината. Ако пружината изглежда стегната или издава скърцащ звук, опитайте се да приложите малко WD-40 или проникваща течност, за да разхлабите пружината.

Ако отворената пружина изглежда повредена, това може да доведе до затваряне на вратата и ще трябва да бъде сменена.

Ако сте опитали всички тези стъпки за отстраняване на неизправности и все още не можете да определите защо горивната врата няма да се отвори или заключи, свържете се с професионален механик, за да проверите горивната врата и да определите какво е счупено и да направите подходящо ремонт при необходимост.