Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отворите капака на автомобила

За да отворите капака на колата, намерете лоста вътре в пътническата кабина и го издърпайте. Намерете капачето за освобождаване на капака в решетката, за да го отворите докрай.

Може да притежавате автомобила си известно време, преди да се наложи да отворите капака. Но неизбежно ще трябва да получите достъп до тази зона, понякога дори автомобилът ви да е чисто нов. Например, трябва периодично да проверявате течностите на вашия автомобил и е важно да знаете как да отворите капака, за да го направите.

Съвременните превозни средства често се предлагат с капаче за капака, което е прикрепено към лост някъде вътре в кабината. Преди да можете да отворите капака, трябва да намерите ключалката на капака. Ако отворите капака неправилно, това може да повреди ключалката или капака ви и може да се окажете с допълнителните разходи за ремонт.

  1. Намиране на капачето за освобождаване на капака

Начинът на отваряне на капака на вашия автомобил ще се различава в зависимост от това дали е по-стар или по-нов модел.

Стъпка 1: Потърсете освобождаващ се лост вътре в кабината на вашия автомобил. По-новите модели превозни средства имат капаче за освобождаване на капака някъде вътре в кабината.

Намирането на резето може да е малко сложно, ако не сте сигурни къде да търсите. Резето за освобождаване може да се намери в една от следните области на вашия автомобил:

Под таблото до шофьорската врата

В долната част на таблото под кормилната колона

Съвет: Резето за освобождаване обикновено има снимка на кола с отворен капак върху нея.

Стъпка 2: Потърсете резе за освобождаване извън колата. По-старите модели се отварят чрез освобождаване на капачето под капака.

Ще трябва да потърсите лост в предната част на автомобила до решетката или предната броня. Можете да надникнете през решетката, за да намерите лоста или да усетите около краищата за капаче.

Предупреждение: Уверете се, че двигателят е охладен, преди да започнете да усещате около решетката.

Съвет: Ако не можете да намерите лоста, проверете ръководството на собственика си, за да видите къде се намира или попитайте механик, който да ви покаже къде е разположен и как да го отворите.

2. Отваряне на капака

Стъпка 1: Позиционирайте се с капака. След като освободите капачето, ще трябва да сте от външната страна на автомобила, за да отворите капака.

Стъпка 2: Задействайте външната ключалка. Ще можете да повдигнете капака само на няколко сантиметра, докато не преместите външния лост под капака, за да го отключите напълно.

Стъпка 3: Подкрепете капака отворен. За да задържите капака на място, използвайте металния опорен прът, разположен от вътрешната страна на отвора на двигателя, близо до предната част на автомобила. Някои модели не изискват прът и капака ще остане на мястото си сам.

3. Отваряне на залепен капак

Понякога качулката няма да се отвори, дори когато сте освободили вътрешното капаче. Използвайте следните стъпки, за да разхлабите капака и да я отворите.

Стъпка 1: Оказвайте допълнително налягане върху капака. Натиснете капака надолу с отворени длани. Може да се наложи да го ударите, но не използвайте силна сила, например с юмруци, или рискувате да вдлъбнете капака си.

Стъпка 2: Получете малко съдействие. Ако имате помощ от приятел, накарайте другия човек да седи в превозното средство, освободете вътрешния лост и го задръжте в положение за освобождаване, докато вдигате капака едновременно.

Този метод често работи, ако резето е ръждясало или има мръсотия върху него.

Стъпка 3: Загрейте двигателя. Студеното време често затруднява способността на капака да се отваря, тъй като замразеният конденз го държи на мястото си. Включете двигателя, за да може замръзналите части да се размразят. След като колата ви е топла, опитайте се отново да отворите капака.

След като отворите капака, почистете капачето. Също така е добра идея да се свържете с механик, който да огледа ключалката и да я смажете или да я замените, ако е необходимо.

Предупреждение: Избягвайте да използвате смазващо вещество самостоятелно, тъй като неправилният тип може да замърси кислородния сензор, което ще повлияе на работата на вашия двигател.

4. Отваряне на капака с дефектирала ключалка

Понякога резето може да не работи, тъй като е било опънато или повредено.

Стъпка 1: Опитайте да окажете натиск върху капака. Натискането на капака, докато някой друг освободи вътрешния лост, може да позволи фиксатора да се захване, дори ако не работи правилно. Ако тази стъпка коригира проблема, капака ще се повдигне леко, за да можете да я отворите нормално.

Стъпка 2: Опитайте да дърпате кабела. Ако натискането не работи, или нямате някой на разположение да ви помогне, намерете кабела, който е прикрепен към вътрешния лост, и го придърпайте. Бъдете нежни и не дърпайте твърде силно.

Ако капакът се отвори, когато направите това, това вероятно означава, че кабелът трябва да бъде сменен.

Стъпка 3: Опитайте да издърпате добре кабела през калницата. Може да се наложи да издърпате кабела на резето през калника и от страната на водача. Извадете щифтовете на калниците и протегнете добре вътре в калника, за да вземете кабела и да го издърпате.

Този метод ще работи, ако кабелът е прикрепен към външната ключалка. Ако не усещате никакво напрежение на кабела, това показва, че кабелът не е прикрепен към предната ключалка.

Стъпка 4: Опитайте да използвате инструмент за освобождаване на капака. Ако всичко друго не успее, можете да използвате малък инструмент за куки, за да посегнете под капака и вземете кабела или резето, за да го отключите.

Предупреждение: Уверете се, че двигателят се е охладил, за да предотвратите изгарянето на ръцете ви, когато стигнете вътре.

Ако имате проблеми с намирането на резето или лоста за капака на вашия автомобил или ако е трудно или невъзможно да се отворите, потърсете помощта на професионалист, който да го отвори за вас.