Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отключите волана

Когато воланът ви се заключи, обикновено е в най-лошия момент. Добрата новина е, че е лесно да се поправи. Воланът се заключва по много различни причини. Най-важната е функция за безопасност на автомобила, която не позволява волана да се завърти, без ключът да бъде вкаран в запалването. В допълнение, воланът се заключва, за да позволи тегленето на автомобила и да подпомогне предотвратяването на кражби.

Тази статия ще разгледа какво да направите, за да поправите волан, който се е заключил на две части: освобождаване на заключения волан без ремонти и ремонти на ключалката.

Освобождаване на заключен волан


Стъпка 1: Завъртете ключа. Първата стъпка и тази, която работи в повечето случаи, е да завъртите ключа в цилиндъра на запалването, докато завъртите волана наляво и надясно.

Това ще освободи повечето волани, които са се заключили случайно. Когато това се извърши, волана може да изглежда, че не иска да се движи, но трябва да завъртите ключа и волана едновременно. Ще се чуе щракване и кормилото ще се освободи, позволявайки на ключа да се завърти докрай при запалването.

Стъпка 2: Използвайте различен ключ. В някои случаи воланът може да се заключи поради износването на ключа.

Когато износеният ключ се сравнява с добър ключ, гребените ще бъдат много по-износени и моделите може да не съвпадат. Повечето превозни средства трябва да имат повече от един ключ. Използвайте резервния ключ и вижте дали той се завърта докрай в цилиндъра на ключа, което позволява волана да се отключи.

Ключовете се износват по гребените или в по-новите автомобили чипът в ключа може да не работи повече, което води до отключване на волана.

Стъпка 3: Използване на WD40 за освобождаване на цилиндъра за заключване

WD 40 може да се напръска в заключващия цилиндър и след това ключът да се вкарва и да се завърти леко напред, за да се опитате да разхлабите барабаните. Ако WD40 работи и освободи заключващия цилиндър, той все още ще се нуждае от подмяна, тъй като това е само временен ремонт.

Подмяна на устройството за заключване

Ако всички горепосочени стъпки не са успели да отключат волана, тогава може да се наложи сменянето на ключалката на запалването, ако ключът все още не се завърти. В някои случаи професионална служба може да пренастрои новия механизъм за заключване на запалването, за да използва старите ключове, ако те са в добра форма. В противен случай може да се наложи да изрежете нов ключ.

Стъпка 1: Отстранете панелите на колоните на волана. Започнете с разхлабване на винтовете, задържащи долната колона на волана на място.

След като бъдат отстранени, капакът има няколко раздела, които при натискане ще освободят долната половина от върха. Свалете долната половина на капака на колоната на волана и оставете настрана. Сега премахнете горната половина на капака на колоната.

Докато натискате раздела за освобождаване, завъртете ключа, докато цилиндърът на запалването не може да се движи назад. Това може да отнеме няколко пъти, за да освободите заключващия цилиндър.

Предупреждение: Някои превозни средства може да имат специфичен метод за отстраняване и монтаж на заключващия цилиндър, който се различава от посочения по-горе. Консултирайте се с ръководството за ремонт на вашия автомобил за точни инструкции.

Стъпка 3: Инсталирайте новия цилиндър за заключване на запалването. Извадете ключа от стария заключващ цилиндър и го инсталирайте в новия заключващ цилиндър.

Инсталирайте новия заключващ цилиндър в кормилната колона. Уверете се, че е напълно закрепен, когато е инсталиран заключващият цилиндър. Проверете дали ключът се завърта напълно и воланът може да се отключи преди да инсталирате отново панелите.

Стъпка 4: Инсталирайте отново панелите на колоните. Инсталирайте горната половина на панела на капака на колоната към кормилната колона.

Инсталирайте долната половина, като се уверите, че всички клипове се захващат и те са заключени заедно. Поставете винтовете и затегнете.

Сега, когато колелото на автомобила ви е отключено, седнете и се потупайте по гърба за добре свършена работа. Често обикновено завъртане на ключа отстранява проблема, но в някои случаи цилиндърът за заключване трябва да бъде сменен. В случаите, когато блокиращият цилиндър трябва да бъде сменен, но работата изглежда твърде много, механиците ни са тук, за да ви помогне и не забравяйте да попитате механик за всички въпроси, които имате относно процеса на отключване на колелото ви.